4 / 9

Ioan Dumitrascu, PeliFilip: Legea, un instrument de lucru in HR

Ioan Dumitrascu (foto), partener PeliFilip a declarat ca in acest an exista o propunere de modificare din partea confederatiilor sindicale, care in principiu vor revenirea la forma de contracte colective de munca. „Tot acest fenomen al modificarilor legislative a ajuns intr-o faza atat de acuta si de dezavantajoasa pentru mediul de afaceri, incat intotdeauna, principalul dezavantaj este instabilitatea legislativa”.

El a adaugat ca angajatii trebuie sa beneficieze de predictibilitate, de la angajare pana la incheiere, de asemenea, de recompensa pentru munca depusa. Dialoguri dintre aceste doua seturi de valori se regaseste si in legea noastra. Judecam orice problema in functie de aceste doua valori. Legea isi doreste sa imbrace relatiile sociale si economice. Din acest punct de vedere haina poate fi croita”.

De ce este asa de greu sa implementenzi schimbari in HR?


„Managerii nu stiu ce este interzis si uneori au impresia ca totul este permis. Sindicatele in aceeasi situatie, au impresia ca totul interzis. Trebuie ca angajator sa am grija sa nu incalc drepturile angajatilor, sa nu intru in zona de interzis. Cum poate un HR sa isi faca viata mai usoara? Comunicand in cele doua directii, manager si angajati. Trebuie sa educe managerul, sa ii spuna ca exista o zona de interzis, iar pe angajati trebuie sa ii educe astfel inca sa inteleaga ca este obligatia lor sa accepte regulile organizatiei", a spus Dumitrascu.


"Cat de legal este sa ne folosim de informatii de pe Facebook in recrutare in conditiile in care este interzis sa discriminam? Nu putem discrimina in functie de varsta si sex. Nu trebuie sa fie varsta ca criteriu de selectie, insa sunt si meserii la nivel european cum este cea de pilot de avion unde nu mai poti practica dupa o anumita varsta. Daca ne uitam la ce a mai scris omul pe Facebook este perfect legal, doar sa nu discriminam in functie de varsta sau sex", a declarat reprezentantul PeliFilip.

El a mai spus ca exista elemente pe retelele sociale care sunt luate in considerare la angajare. "Pe de alta parte, cand ai un cont pe Facebook poti sa setezi cine anume poate sa vada o informatie sau nu. Marea majoritate a angajatorilor incearca totusi sa obtina informatii dintr-un mediu coerent, nu personal".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri