3 / 5

Concedieri colective vs reduceri salariale

Specialistii in resurse umane si consultanta au identificat avantaje si dezavantaje atat in cazul concedierilor in masa, cat si in cazul reducerilor salariale. In cazul concedierilor colective, dezavantajele constau in posibilitatea reducerii si chiar a inghetarii productiei din cauza lipsei fortei de lucru, pierderea personalului in care angajatorul a investit prin traininguri si team-building-uri si in crearea unei imagini defavorabile companiei.

In schimb, unul din avantajele disponibilizarii in masa este acela al examinarii si cercetarii eficientei business-ului cu costuri operationale mai mici, spun consultantii.

In cazul reducerilor salariale procentuale dejavantajele majore se segasesc in nivelul din ce in ce mai scazut al increderii si motivatiei personalului. Cu un salariu diminuat, dar cu aceleasi taxe si impozite de plata, unii angajati vor deveni pasivi la locul de munca sau chiar se vor gandi sa isi caute alte slujbe mai bine platite.

Alti angajati, dimpotriva, se vor simti in siguranta cu un salariu mic, dar cu un loc sigur de munca. Acestia vor realiza eforturile depuse de companie pentru a-i retine si vor acorda incredere si sprijin situatiei. De asemenea, acesti angajati devin fideli mediului organizational si au sanse minime de a parasi compania atunci cand criza va lua sfarsit.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri