3 / 4

Angajatorii vor oameni buni si ieftini

Fata de perioada de dinainte de inceperea crizei, specialistii in executive search au observat doua tendinte ale cerintelor de angajare: companiile cauta angajati bine pregatiti si mai ieftini si ofera head-hunter-ilor un procent mai mare de proiecte de inlocuire din functie a unor manageri.

George Butunoiu sustine ca de la inceputul anului 2009 a avut de incheiat o singura pozitie pentru un post nou creat (restul proiectelor axandu-se pe inlocuire de personal), in timp ce HVI are 80% din proiecte prevazute pentru substitutia unor manageri, iar KM Trust - 50%.

Mai mult decat atat, Necefor mentioneaza ca angajatorii nu mai sunt dispusi sa negocieze cu candidatii. „In cazul in care candidatul nu accepta oferta, se trece la urmatorul de pe lista. Estimez ca in viitor aceasta tendinta va determina ca piata angajarilor sa fie condusa de angajatori”, a adaugat ea.

De cealalta parte, situatia candidatilor s-a schimbat. Acestia aplica acum pentru mai multe job-uri deodata, se prezinta la mai multe interviuri si accepta salarii mai mici decat acum un an, pentru acelasi volum de munca.

„Gasim mult mai repede candidati buni decat inainte de criza, insa clientii vor sa vada mai multi decat inainte. Inainte de criza, daca clientul intalnea un candidat bun il si lua, ca sa nu il piarda, acum poate sa-si permita sa astepte oricat de mult ca sa mai vada si pe altii, ca nu mai «fuge» candidatul, nu prea mai are unde”, spune Butunoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri