2 / 5

Avantajele companiei vs avantajele angajatilor

Cererea semnarii contractului de fidelitate nu tine cont de industria in care activeaza angajatul, ci are in vedere pregatirea si postul ocupat in companie. Motivele pentru care angajatorul apeleaza la stipularea unor clauze aditionale contractului de munca nu tin numai de suma investita in pregatirea subalternilor.

“Parasirea companiei de catre angajat se poate face nu numai in favoarea concurentei. Angajatul isi poate schimba industria sau se poate reorienta cu 180 de grade in cariera. In acest caz, un contract de fidelitate are sens, pentru ca protejaza angajatorul nu numai de parasirea companiei inspre concurenta, ci si de fluctuatia pe un anumit post, care poate fi daunatoare si care costa in general o companie cel putin 3 luni de neproductivitate pana la acomodarea noului angajat pe acel post. Unele companii nu isi permit sa aiba o intrerupere a productivitatii pe anumite posturi”, precizeaza Cadis.

“In ultimii ani am intampinat situatii nefericite in care un angajat si-a facut propria firma bazandu-se pe cunostintele acumulate la fostul loc de munca. Este neloial pentru angajatorii care au investit timp si bani in tine si care si-au pierdut aceasta investitie in momentul in care un angajat pleaca, asta ca sa nu mai punem la socoteala cat trebuie sa cheltuiasca pentru instruirea unui nou venit”, afirma si Petra Votisky, country manager pentru firma de resurse umane Human Value International.

Avantajele companiilor care vor fidelitate sunt evidente si, spun recruiterii, normale in conditiile concurentei de piata.

Confidentialitatea datelor cu care angajatul are contact in cadrul activitatii, sanse mult mai scazute pentru litigii, drepturile si obligatiile partilor fiind foarte clar stipulate, si utilizarea cunostintelor acumulate de catre angajat in interiorul companiei constituie avantaje si motive intemeiate pentru semnarea contractului in schimbul unui spor anual, de neglijat pentru beneficiile angajatorului.

De cealalta parte, avantajele angajatului constau in a avea siguranta unui loc de munca si in acumularea de cunostinte care ii vor servi si peste 10-20 de ani, subliniaza Votisky. In plus, pe parcursul efectuarii studiilor, angajatorul poate acorda timp din orarul de lucru pentru pregatirea pentru examene sau pentru participarea la "tabere" de educatie, completeaza Petrec.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri