3 / 5

Metode neortodoxe aplicate de companii (I)

Portitele cele mai uzitate pentru despartirea de angajatii care nu isi gasesc locul in companie nu includ neaparat o concediere dusa pana la capat. In unele cazuri, angajatorul informeaza angajatul ca va fi concediat, punand totusi in vederea acestuia semnarea unei demisii sau a incheierii contractului de munca cu acordul partilor.

Metoda vine in folosul companiilor, in principal, pentru ca acestea nu sunt astfel obligate sa plateasca salarii compensatorii sau preaviz (in cazul despartirii de comun acord). In plus, compania poate angaja o alta persoana cu care poate negocia un salariu mai mic sau beneficii extrasalariale si sporuri mai scazute valoric.

“In cazul meu, intors din concediul de odihna, am gasit o alta persoana in locul meu. Pe aceeasi pozitie, dar cu un salariu mai mic. Mi s-a spus abia atunci ca am fost concediat prin restructurarea postului si mi s-a pus in vedere semnarea demisiei. Nu am acceptat si imi voi chema angajatorul in instanta”, spune M.O, fost angajat al unei importante companii din Romania.

Din punct de vedere juridic, disponibilizarea salariatilor este inteleasa ca fiind concedierea ca urmare a desfiintarii posturilor ocupate de salariatii respectivi pentru motive economice. In schimb, neproductivitatea unui salariat poate fi incadrata in notiunea de necorespundere profesionala a salariatului, ceea ce constituie un motiv de concediere distinct de concedierea ca urmare a desfiintarii posturilor ocupate de salariatii respectivi pentru motive economice.

„Desi Codul Muncii stabileste expres aceasta interdictie doar in cazul concedierilor colective, Contractul colectiv unic la nivel national pentru anii 2007-2010 prevede cu caracter general ca unitatea care isi reia sau extinde activitatea ulterior desfacerii contractului individual de munca pentru motive care nu in de persoana salariatului, are obligatia de a face publica o astfel de masura, fara a face distinctie dupa cum concedierea este colectiva sau individuala”, sustine Luminita Dima, coordonatorul practicii Dreptul muncii al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen(NNDKP).




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri