3 / 5

“Un bolnav pe punctul de a iesi din terapie intensiva dupa un stop cardiac“

“Un bolnav pe punctul de a iesi din terapie intensiva dupa ce a suferit un stop cardiac“ – asa caracterizeaza Toth starea financiara a companiilor de resurse umane in al treilea trimestru. In opinia sa, functiile vitale ale business-ului de recruitment au fost tinute in viata in mod artificial prin infuzii de capital, prin atragere de noi investitori si prin fortarea unor contracte la nivel de volume sau perioade de livrare si incasare.

“Imi sunt cunoscute situatii reale in care lipsa lichididatilor au condus anumite companii mai micute din domeniul recrutarii sa isi sisteze activitatea sau sa renunte la ea de tot. Reducerea cu pana la 20% a veniturilor, concediile fara plata sau disponibilizarile au fost luate in calcul in procent de 90% in companiile de recrutare din tara, ca si alternativa a reducerii costurilor si asigurarea prezentei pe piata la nivel de zona sau regiune”, afirma Toth.

Pe de alta parte, Manole apreciaza ca, desi multe companii de resurse umane se confrunta cu o lipsa de lichiditati, cazurile de concediu fara plata fortat sau de scaderi salariale sunt o raritate in domeniu. “Au existat, in schimb, situatii in care anumite agentii de servicii HR, care s-au extins in ultimii ani, au fost nevoite sa-si reduca dimensiunile echipelor, recurgand astfel la disponibilizari”, sustine ea.

In ceea ce priveste plata pentru serviciile prestate, companiile de resurse umane au preferat sa renunte la esaloanele si termenele stricte de plata, adoptand o schema flexibila, de acord comun cu clientul. Termenele de plata de 10 zile s-au intalnit tot mai rar, iar cele 30 de zile s-au extins, in unele cazuri, pana la 60 de zile, potrivit lui Toth.

Multe dintre companii, mai ales cele din afara Bucurestiului, au agreat o modalitate de plata numita success fee – clientul virand banii numai in momentul in care persoana recrutata de agentie semneaza contractul de munca.

Desi managementul financiar al fiecarei companie este diferit, companiile mari ca cifra de afaceri au preferat solutia reducerii costurilor de personal sau au imprumutat bani de la compania-mama. In schimb, firmele mici ca dimensiuni si-au micsorat cota de piata, permitandu-si, datorita costurilor fixe reduse, sa se mentina in expectativa.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri