4 / 5

Ce va aduce sfarsitul anului, in recrutare

Crestere usoara, dar superficiala a ofertelor de job-uri, niveluri salariale tot mai scazute si o cota ridicata a somajului – acestea sunt previziunile economistilor pentru trimestrul patru al acestui an.

Estimarile economistilor se bazeaza pe datele numerice inregistrate de companii in anul 2008, corelate cu previziunile pentru pietele internationale in 2009. Astfel, venitul acumulat in 2008, care a sustinut bugetul de HR in prima parte a anului, se va micsora pe zi ce trece, declansand un nou val de reduceri de costuri sau de disponibilizari, inclusiv in sectorul bugetar. Somajul va continua sa creasca pana la pragul de aproape 9% pana la sfarsitul anului, conform analistilor economici.

Pe de alta parte, concurenta de pe piata fortei de munca, dar si precautia si scepticismul managerial in ceea ce priveste angajarile vor tine pe loc salariile. In aceste conditii, recrutarea va creste timid, vizand acoperirea unor pozitii de substituire (compania vrea un alt angajat pe un anumit post).

In schimb, recruiterii vorbesc despre un scenariu ceva mai optimist, in care recrutarea ar resimti o crestere de 25%, pe fondul semnalelor pozitive venite din piata internationala.

“Pentru aceasta toamna si sfarsitul lui 2009, asteptam o crestere moderata a numarului de proiecte de recrutare, fara a depasi insa cu mai mult de 20-30% volumul cererilor inregistrate in lunile precedente. O revigorare propriu-zisa a acestei piete se va produce insa in timp, pe parcursul anului viitor, si poate si mai tarziu de 2010, in functie de evolutia starii generale a economiei pe plan international si local”, afirma Manole.

Pentru a putea supravietui pe piata de la sfarsitul acestui an si pe cea de la inceputul anului viitor, recruiterii impart strategiile in functie de dimensiunea si serviciile oferite de companie. Daca este vorba despre o firma mica, care ofera doar servicii de training si recrutare si selectie, atunci una dintre strategiile considerate eficiente este practicarea unor onorarii reduse, care sa permita exclusiv plata salariilor si a costurilor curente.

Pentru companiile mari, afacerile pot fi tinute in viata de leasing-ul de personal, outplacement si consultanta, activitatile specifice resurselor umane care au continuat sa aduca castig chiar si in criza.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri