4 / 5

Atu pentru a ajunge manager

Cativa ani buni de experienta, abilitati financiare, de leadership si o minte inovatoare: acestea sunt ingredientele alese de specialistii in HR, esentiale pentru accederea la o functie de conducere.

Pentru promovarea pe scaunul de CEO al unei companii, Faur recomanda angajatului:

1. Sa finalizeze studiile unui program MBA, dovedind astfel ca acopera si gestioneaza informational cel putin o arie de activitate. “Finalizarea unui MBA a devenit aproape o conditie implicita pentru a ocupa un post de top, alaturi de o foarte buna intelegere a proceselor economice - actionarii sau patronul companiei asteapta profit de la un CEO”, detaliaza Faur.

2. Sa gaseasca metode de a crea si mentine retele de networking. Un atu al CEO-ului este vizibilitatea si credibilitatea sa profesionala in piata. “Cu cat compania este mai mare, cu atat persoana aleasa trebuie a fie mai vizibila, fie ca vine din afara companiei, fie ca este promovata din interior”, spune Faur.

3.
Sa isi dezvolte abilitatile de management si de leadership si sa dovedeasca insusirea acestora, pe cat posibil prin a conduce oameni, echipe si proiecte din ce in ce mai complexe. In functie de dimensiunea companiei si de natura business-ului, una dintre principalele cerinte pentru CEO este experienta in functii de conducere, acestia fiind numiti, cu precadere, din randul directorilor financiari, directorilor de operatiuni, directorilor de productie, directorilor comerciali sau de vanzari.

4.
Sa prezinte abilitati creative, curaj, initiativa, integritate, orientare spre valori.

Desi inainte de criza promovrea in functie se facea mai mult pentru retentia angajatului, specialistii in resurse umane considera criza o oportunitate pentru intocmirea unui plan de cariera pe perioada indelungata. “Dupa parerea mea, inainte de o promovare, angajatul trebuie sa petreaca intre trei si cinci ani in companie. Situatiile care nu se supun acestei reguli ar trebui sa fie conjuncturale”, afirma Vilceanu.

In conditiile in care o persoana a fost angajata pe nivel de incepator, cel putin doi ani trebuie sa treaca pana la ocazia promovarii, potrivit lui Toth.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri