5 / 6

Informaticienii, pe val si in 2009

Cei mai cautati specialisti IT in 2009 au fost administratorii de sistem (Linux / Unix), programatorii Java, C++, administratorii de aplicatii, precum si programatorii web (PHP), potrivit Vivien Untaru, directorul general al companiei specializate in recrutarea IT VON Consulting.

Totusi, o cerere accentuata au avut si pozitiile care presupuneau specializari mai rare sau un nivel de expertiza avansat (ex. Sap Basis Consultant, Solution Architect, Hardware Development Engineer, Datacenter Operations Specialist, Information Security Specialist etc.), potrivit Alinei Manole, de la BrainSpotting.

Astfel, in functie de gradul de reponsabilitate si libertate acordat de fiecare companie angajatoare, programatorul este reponsabil in primul rand cu activitati de codare, dar si analiza tehnica, testare, comunicare cu clientul sau, daca este cazul, coordonare de activitati sau membri ai echipei.

Un administrator de sistem (Linux/UNIX) are in reponsabilitatea sa administrarea totalitatii sau a unei parti dintre sistemele de tip Linux sau UNIX aflate in utilizarea angajatorului. De obicei, acesti specialisti se ocupa si de acordarea de suport utilizatorilor de astfel de sisteme, fie in mod individual sau in colaborare cu alti membri ai echipei, in functie de dimensiunile companiei.

In mod similar, administratorii de aplicatii au ca focus tot activitati de administrare si suport, insa axate pe aplicatiile utilizate de angajator. In aceasta ultima situatie, specialistul aflat in aceasta pozitie poate fi responsabil si de relatia cu departamentul de suport al furnizorului extern.

“In ceea ce priveste pozitiile cu grad mai mare de specializare specificul acestora este fie experienta in dezvoltarea sau administrarea unor produse foarte complexe, fie cunoasterea foarte buna a unor standarde, proceduri si procese IT de mare importanta pentru angajator (cum este cazul unui Information Security Specialist) sau combinatii de mai multe abilitati si cunostinte, obtinute prin experienta indelungata in domeniu –un Solution Architect trebuie sa aiba un background solid in dezvoltare software, experienta in realizarea de arhitecturi pentru solutii complexe de tip enterprise, dar si foarte bune abilitati de prezentare si comunicare”, explica Manole .

Pentru ocuparea acestor pozitii, candidatii au nevoie de minim doi ani de experienta, insa sunt companii care nu se aseaza la masa tratativelor cu candidate care au mai putin de cinci ani de experienta, afirma recruiterii. "Se foloseste mai degraba contactarea directa a candidatilor incadrati pe pozitii similare sau care dezvolta acelasi tip de aplicatii in cadrul unor companii concurente", spune Untaru.

Salariile nete pentru cei mai cautati informaticieni au scazut cu 10-30% in functie de marimea, domeniul de activitate al companiei si nivelul pozitiei. “Cele mai afectate au fost posturile de entry-level”, afirma Untaru.

Alina Manole cifreaza remuneratia neta primita de un programator cu exerienta medie in piata la 900 – 1500 de euro, in timp ce un solution architect poate ajunge si la un castig de 2000-3000 de euro net, daca a semnat contract cu una dintre marile companii furnizoare de servicii IT. “Pentru ca pe piata muncii din Romania nu exista inca o uniformizare a salariilor pe categorii de pozitii si nivel de experienta, intervalele mentionate sunt orientative si se aplica, estimativ, unei proportii de aproximativ 80% din totalul specialistilor incadrati pe pozitii de acel tip”, clarifica Manole.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri