3 / 4

Salariile anului 2009, sub papucul crizei

Pentru ultimul an, pe langa dificultatea in a gasi o slujba stabila, candidatii pentru posturi entry-level s-au confruntat si cu o alta realitate – salariile pentru acest segment au stagnat sau au scazut usor, in timp ce bonificatiile de performanta si alte beneficii extra-salariale aproape ca au disparut.

“Salariile au scazut anul acesta in majoritatea domeniilor de activitate si pentru cam toate treptele ierarhice. Si aici, absolventii sunt pe ultimul loc, iar lipsa lor de experienta ii dezavantajeaza, o data in plus, in cursa negocierilor salariale. Media salariala pentru un proaspat absolvent este cuprinsa anul acesta intre 300 si 400 de euro (exista desigur, anumite diferente, in functie de domeniul de activitate, stabilitatea si notorietatea companiei, obiective pe termen lung si mediu, etc.)”, afirma Corina Diaconu, managing director al firmei de recrutare ABC Human Capital.

Nivelele salarial si al bonificatiilor pe baza de performanta a scazut mai ales datorita reducerii volumului de business. Potrivit Mirelei Marinescu, beneficiile adiacente salariului s-au redus simtitor sau chiar s-au anulat.

Badescu estimeaza o scadere salariala la nivelul slujbelor entry-level de aproximativ 20%, pentru anul in curs. Absolventii gasesc inca porti deschise pentru angajare in domeniul recuperarii creantelor, outsourcing, IT si FMCG.

Pentru domeniul IT, in special pentru tinerii absolventi din marile centre universitare, salariul mediu variaza intre 400 si 700 de euro, conform Ariadnei Sutac. La mica distanta, angajatii in vanzari din multinationale primesc lunar 400 – 500 de euro net, la care se adauga bonusuri si comisioane, conform datelor furnizate de Ochiana.

In ceea ce priveste remuneratia, angajatii in cadrul prestatorilor de servicii de BPO (externalizare) reprezinta insa un caz aparte, din cauza fluctuatiei nivelului salarial in functie de competentele lingvistice. Astfel, in 2009, in BPO pozitia de entry level s-a platit pornind de la 1200 lei (300 euro) si poate ajunge si pana la 2500 lei net (600 euro) daca s-au cerut competente lingvistice deosebite.

Pentru anul 2010, recruiterii vorbesc la unison despre inghetarea nivelului salarial si mentinerea nivelului de bonusare. Daca media salariilor entry-level pentru Bucuresti se va cifra la 300 – 350 de euro, in provincie un salariu mediu pentru un incepator nu trece de 250 de euro, mai spun recruiterii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri