2 / 4

Ce tip de angajati romani cer europenii

Cei mai predispusi sa plece in acest an catre Europa sunt specialistii, care in Romania castiga putin, si muncitorii cu studii medii.

“Cele mai ofertante posibilitati in strainatate sunt joburile de medici, farmacisti, asistente. O alta oportunitate este data inginerilor in constructii industriale, drumuri si poduri, prelucrare si extractia resurselor naturale, petrol, gaz, energie nepoluanta etc. Domeniul IT este bine reprezentat prin job-uri in sectorul software si project manager. Iar o categorie foarte larga este cea a personalului necalificat, care obtine posturi aupair (babysitter) sau lucratori in centre comerciale”, explica Bogdan Toth, general manager al firmei de recrutare HR4U.

In 2009, majoritatea ofertelor de angajare vizau contracte pe perioada determinata, de doua pana la patru luni, cu posibilitatea reintoarcerii sezoniere. In ceea ce priveste candidatii cu studii medii, angajatii au fost recrutati cu precadere din randul asistentilor medicali, operatorilor de masini si echipamente industriale si a muncitorilor din industria HoReCa. Tarile preferate de romani in 2009 au fost Germania, Franta sau Danemarca.

Girlea incearca sa estimeze tipul de specializare si numarul de persoane ce vor alege drumul strainatatii in 2010 prin raportarea la cele mai afectate sectoare ale economiei in 2009. “Daca ne uitam la domeniile in care forta de munca a scazut cel mai mult in 2009 fata de 2008, adica industria prelucratoare (peste 200.000 persoane), constructii (peste 75.000 de persoane), comert (peste 65.000 de persoane, transport si depozitare (peste 16.000 persoane), industria extractiva (peste 11.000 persoane), agricultura (peste 11.000 persoane) si invatamant (in 2010, peste 10.000 persoane), putem estima categoriile care vor fi interesate sa plece in strainatate fara efort de reconversie in comparatie cu cele care vor trebui "sa faca altceva"”, explica Girlea.

Tinand cont de cei 3,4% someri nou adaugati pe liste in 2009, minim 10-15% vor alege un loc de munca in strainatate, potrivit lui Girlea.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri