1 / 4

Cum arata piata fortei de munca la inceputul anului 2010

La sfarsitul anului trecut, parerile fata de cum va evolua piata fortei de munca erau impartite: unii recruiteri apreciau ca inghetarea salariilor si a volumului de angajari va ramane o tendinta si pentru prima jumatate a anului 2010, in timp ce altii vorbeau despre semne de redresare a pietei.

Conform unui studiu derulat de compania de resurse umane Manpower, in primele trei luni ale anului 2010 peste un sfert dintre companiile de pe piata locala se asteapta la scaderea activitatii de recrutare, in timp ce doar 15% dintre angajatori intentioneaza sa creasca volumul angajarilor. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 754 de angajatori din Romania.

De cealalta parte, un studiu realizat de compania de executive search Antal Network International releva ca mai mult de jumatate dintre companiile din Romania au in plan angajari pe pozitii de management si de specialisti in trimestrul doi al anului 2010.

In luna ianuarie a acestui an rata somajului a sarit de la 7,8%, in decembrie anul trecut, la 8,1%, nivel nemaiatins din anul 2003.

Cu toate acestea, la numai o luna trecuta din 2010, analistii optimisti in 2009 au si mai multe motive de multumire.

“In 2010 se continua recrutarile in companiile
care, in ciuda crizei, au reusit sa aiba doar scaderi usoare ale cifrei de afaceri sau chiar au avut profit. Sunt semne bune si dinspre anumite sectoare ale productiei, si ma refer aici la domenii afectate de climatul economic precum industria automobilelor si a componentelor de automobile”, afirma Florin Ochiana, HR operation manager pentru compania de resurse umane Lugera & Makler.

Piata fortei de munca da semne de revenire, nu numai prin cresterea proiectelor de angajare pe pozitii specifice, ci si prin aparitia unor proiecte de recrutare in masa, in sectoarele servicii si productie.

Insa, potrivit Sorinei Donisa, CEO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, angajarile in masa sunt cazuri izolate, majoritatea deschiderilor vizand pozitii distincte in organigrama, cauzate in general de fluctuatia de personal.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri