3 / 4

Studiile in strainatate, de zeci de ori mai scumpe decat in Romania

Una dintre cele mai prestante probleme intampinate de studentii care vor sa ia drumul strainatatii tine de posibilitatile restranse de finantare a studiilor de masterat si doctorat care variaza intre 10.000 si 20.000 de euro pe an in Europa si 35.000-60.000 de euro pe an in SUA.

Pentru studiile de licenta insa, studentii nu sunt nevoiti sa scoata din buzunar sume semnificative, intrucat unele tari nordice – Norvegia, Suedia sau Danemarca - ofera gratuit cursurile, studentul trebuind sa-si acopere doar cheltuielile personale, pentru masa si cazare.

"Aproximativ 85% din cei interesati sa studieze in strainatate pe care i-am consiliat anul trecut isi doreau sa mearga la cursuri de licenta, pentru ca sunt cele mai accesibile din punct de vedere al costurilor, comparativ cu un master sau un doctorat. O varianta pentru cei care vor sa urmeze un master sau un doctorat in strainatate ar fi sa aplice la o bursa, insa in Romania numarul lor este destul de mic”, afirma Kochescht, la mijlocul anului trecut.

Cele mai cunoscute burse de studiu de pe piata locala sunt cele oferite de Fundatia Dinu Patriciu, Fundatia Ion Ratiu si bursele Fulbright, exclusiv pentru studii in SUA.

Comisia Fulbright din Romania ofera anual circa 10-12 burse pentru studentii romani. Bursa Fulbright acopera integral, pentru primul an de studiu, taxele de scolarizare si costurile de viata. In functie de profilul facultatii, costurile cursurilor de master si al vietii variaza intre 20.000 si 80.000 de dolari (14.350-57.400 de euro).

Cele mai scumpe mastere sunt cele oferite de universitatile de pe coasta de Est, in orase precum New York sau Washington sau in statul Florida. In schimb, in zona centrala a SUA – Missisippi, Missouri, Alabama, Oklahoma, Tennessee sau Louisiana -, masterele in stiinte sociale nu depasesc 37.000 de euro, iar cele in domenii tehnice, 45 000 de euro, inclusiv cheltuielile de intretinere.

Comparativ, in Romania studiile de master pentru un an costa intre 800 si 3.000 de euro.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri