2 / 4

Managerii au parte de cresteri salariale simbolice

Pentru middle si top manageri, maririle salariale nete de pana la 20% acordate in ultimii ani vor fi inlocuite de bonusiri si beneficii extra-salariale acordate in functie de nivelul performantei si rata de indeplinire a obiectivelor.

„Tendinta este ca in acest an sa nu se mai mearga pe o crestere a salariului fix. Daca acest lucru se intampla, in cele mai multe din cazuri, vorbim de o crestere simbolica. Companiile se focuseaza pe acordarea bonusurilor in functie de performanta si a celor de loialitate”, afirma Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de executive search Advice – EMA Parteners.

Exceptia de la aceasta tendinta este valabila pentru managerii care renunta la actualul post si decid sa lucreze pentru competitie. In acest caz, Toth apreciaza ca managerii de top, cu performante demonstrate, recrutati prin metoda head-huntingului, pot primi cresteri salariale de pana la 10%, la noul loc de munca.

Pentru companiile din sectoarele mai putin afectate de criza, cum sunt IT&C sau sistemul financiar-bancar, cresterile anuale se vor cifra la 5-7%, in timp ce pentru managerii din auto, retail sau imobiliare, bonusurile de performanta vor face diferenta intre venituri, spun recruiterii.

Potrivit lui Toth, in industria automotive, doar middle managerii au sanse sa primeasca salarii mai mari in acest an. „ De exemplu, in departamentul de mentenanta, unde in 2009 s-a redus numarul angajatiilor pe fondul scaderii volumului de munca, volumul de proiecte a inceput sa creasca in primul trimestru al acestui an. Pentru a pastra motivat personalul care lucreaza in acest departament, angajatorii vor propune o marire salariala”, completeaza managerul HR4U.

Cele mai mari cresteri salariale, de pana la 7-8%, ar putea avea loc in companiile din domeniul FMCG si farmaceutic, potrivit Mihaelei Scarlat.

“Managerii vizionari au sanse sa-si sporeasca veniturile daca propun companiei solutii viabile, care sa sporeasca portofoliul de clienti si sa diminueze costurile. Se vobeste din ce in ce mai mult despre indicatori de performanta care, de exemplu, pentru un director de vanzari ar insemna: sporirea portofoliului de clienti, cunoasterea pietei, feedback pozitiv de la colaboratori, de la colegii de echipa, motivarea subalternilor etc.”, sustine aceasta.

Pozitiile cel mai bine remueerate in 2010 sunt cele de director general, director financiar, IT Manager, manager de vanzari si director de marketing.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri