3 / 4

Cum se pot limita abuzurile salariatilor

Nerespectarea prevederilor din fisa postului, crearea unei atmosfere neproductive la locul de munca, refuzul de a se achita de indatoriri intr-un timp limita sau refuzul confirmarii de primire a scrisorii de concediere – toate acestea reprezinta abuzuri ale salariatului asupra angajatorului.

Pentru a evita situatia in care angajatul refuza sa semneze ca a fost instiintat de concediere, avocatii Schoenherr si Asociatii recomanda modificarea prevederilor actuale. In acest moment, Codul Muncii prevede ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului. “In practica, in caz de refuz de primire, compania este nevoita sa comunice decizia prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, salariatul putand sa refuze primirea corespondentei”, spun initiatorii proiectului.

In cazul in care angajatul comite abuzuri care nu pot fi incadrate legal la articolele ce stipuleaza indisciplina sau necorespundere profesionala, angajatorul nu are alta solutie decat sa detalieze excesiv clauzele regulamentului de ordine interioara si indicatorii fisei postului.

“Insarcinarea excesiva a fisei postului, mai ales in segmentul competentelor soft-skills, este o solutie valida in cazul in care angajatorul se confrunta cu un angajat care, prin comportamentul sau, prejudiciaza direct sau indirect cultura organizationala sau relatia cu clientii”, spune Vilceanu.

Cu toate acestea, Daniela Necefor considera ca schimbarea prevederilor legislative reprezinta singura cale de a limita abuzurile angajatilor. “Ca angajator, mi-as dori sa existe clauze specifice pentru a taxa neproductivitatea unui angajat sau pentru a limita efectele pe care le poate produce in echipa, in cazul in care are un comportament neadecvat”, conchide ea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri