3 / 4

Testul local de anduranta a expatilor

Philippe Questiaux, presedintele si directorul general al producatorului de ciment Lafarge Ciment (Romania), parte a grupului francez Lafarge, care domina piata mondiala de ciment, este unul dintre cei mai longevivi executivi expati de pe piata locala.

Absolvent al Institut d’Etudes Politiques (Paris), francezul, in varsta de 60 de ani, a venit in Romania in 2002 si de atunci detine sefia subsidiarei locale a producatorului de ciment. Secretul longevitatii sale la conducerea Lafarge Romania este consolidarea businessului local al grupul francez, prin investitii consistente.

“Stabilitatea este foarte importanta intr-o activitate traditionala ca a noastra, iar rezultate durabile se pot obtine implementand o strategie pe termen mediu si lung intr-o misiune care sa acopere cat mai mult din fazele acesteia”, spune Questiaux (foto).

In opinia sa, una din cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un expat pentru a rezista in mediul de business romanesc este asumarea unui rol de model, atat la nivel comportamental, cat si in ceea ce priveste conduita in business.

“Ceilalti CEO expati care vor sa reuseasca in Romania trebuie sa pastreze vii valorile si spiritul companiilor. De asemenea, este necesar sa aiba incredere in oamenii lor si sa le dea oportunitati de crestere si dezvoltare profesionala pe masura talentului, competentelor si ambitiilor exprimate. As vrea sa subliniez ca 20 dintre angajatii nostri (Lafarge Romania-n.red.) lucreaza acum peste hotare in interiorul grupului, doi dintre ei ocupand pozitia de CEO al celor mai importante subsidiare”, subliniaza Questiaux.

Pentru moment, seful operatiunilor locale ale grupului francez nu stie daca va mai continua in Romania si dupa expirarea mandatului pentru ca, deocamdata, misiunea sa in cadrul Lafarge Romania nu s-a incheiat si este “atat de solicitanta” incat nu-i ramane timp pentru a se gandi la astfel de lucruri.

Nici Roman Yazbeck, seful filialei locale a Philip Morris, nu s-a decis ce va face dupa finalizarea mandatului in cadrul producatorului de tigarete. Deocamdata, Romania reprezinta pentru Yazbeck o sursa “inepuizabila de provocari si lectii profesionale”, fiind exact ceea ce isi doreste.

“Ce imi place cel mai mult aici (in Romania – n.red.) sunt oamenii. De asemenea, cultura acestui loc. Este o mixtura unica de temperament latin si atitudine pragmatica. Pe de alta parte, imi este greu sa inteleg anumite excese pe care le-am observat. De pilda, cand economia a explodat, am vazut o incredere si o exuberatanta nefondata, urmata de un pesimism total necostructiv, atunci cand recesiunea a inceput. O atitudine echilibrata ar ajuta considerabil in gasirea celor mai corecte solutii”, afirma Yazbeck.

Incepand cu ianuarie 2009, expatul coordoneaza atat afacerile Philip Morris Romania, cu afaceri de aproape 620 de milioane de euro, cat si businessul din Bulgaria.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri