3 / 4

Desfacerea contractului de munca prin acordul partilor, o necorespundere profesionala mascata

Desi legislatia in privinta concedierii pe motivul necorespunderii profesionale este clara, procedurile anevoioase ce trebuie urmate determina deseori angajatorii sa cada la pace cu salariatii si sa se desparta prin incetarea contractului de munca cu acordul partilor.

“In practica, desi companiile au pe hartie indicatori de performanta, pentru a se proteja de eventuale procese, rareori pun in vedere angajatului o concediere pentru neperformanta. Pentru ca legislatia muncii este greoaie si stufoasa, majoritatea incearca sa ajunga la o intelegere in particular, benefica ambelor parti. Imaginati-va numai ce inseamna sa gasesti 3 angajati neperformanti si sa urmezi toti pasii legii pentru a-i concedia. Se pierd timp si efort. Pentru a fi pusa in aplicare, legislatia trebuie simplificata”, afirma Vilceanu.

Pe de alta parte, angajatii pot beneficia de cateva prevederi in fisa postului, la care se adauga sarcini adiacente impuse de superior. “Este vorba de acele cerinte suplimentare, cu care angajatorii incarca programul angajatilor. In momentul in care se realizeaza o evaluare, corect este sa se ia in considerare numai indicii din fisa postului, si nu sarcinile suplimentare impuse de superior”, explica Vilceanu.

Cu toate acestea, angajatii au, de regula, castig de cauza in instanta, daca, in urma concedierii, fostul salariat da in judecata compania.

“Avand in vedere procedura greoaie ce trebuie urmata, precum si faptul ca unele prevederi legale sunt interpretabile, este dificil pentru angajatori sa respecte intocmai toate regulile procedurale. Pe de alta parte, asa cum am aratat, unele instante acorda o pondere deosebita principiului protectiei salariatului in judecarea contestatiilor impotriva deciziilor de concediere pentru necorespundere profesionala. In consecinta, in astfel de situatii, salariatii au de regula castig de cauza”, conchide Dima.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri