2 / 4

Angajatii nu stiu ca pot beneficia de cursuri de formare profesionala

Compania de training si consultanta Exec – Edu a realizat, la cererea Wall-Street, un studiu printre clientii firmei, reprezentati de peste 15 directori de resurse umane sau training manageri, care a evidentiat ca firmele cunosc legea pregatirii salariatilor la intervale de 2-3 ani.

In vreme ce angajatorii sunt familiarizati cu obligativitatea legala din Codul Muncii, salariatii nu stiu ca angajatorii sunt nevoiti sa investeaza anual in pregatirea lor.

“Nu stiam ca angajatorul este obligat sa ma trimita la training cel putin o data la trei ani. Ultima oara cand am trecut printr-un program de formare profesionala a fost in 2008, iar de atunci nu s-a mai intamplat nimic in acest sens. Au fost niste discutii pentru organizarea unui training pentru sfarsitul acestui an, insa lucrurile nu s-au concluzionat, atat din cauza programului de lucru incarcat pe care il avem, cat si din lipsa banilor. Totusi, principalul factor a fost acela ca suntem implicati in mai multe proiecte”, spune Andreea, 26 de ani, care lucreaza in aria relatiilor publice si a comunicarii, intr-o firma de profil cu mai putin de 21 de angajati.

Ea se asteapta ca anul viitor, in conditiile in care efectele crizei se vor fi diminuat, angajatorul sa o trimita, impreuna cu colegii, la o sesiune de pregatire.

“Programele de training care au un scop precis sunt foarte bune, deoarece toata lumea are de castigat. Angajatorii devin mai productivi si afla anumite tendinte despre piata si despre modul de lucru de la oameni care se pricep la acest lucru, iar angajatii primesc indirect mai multi bani, dupa o anumita perioada de timp”, precizeaza Andreea.

Nici Maria, economist la o institutie publica, nu stie ca poate sa mearga la cursuri de formare cu ajutorul angajatorului.

“Nu mai stiu exact cand am fost ultima oara la cursuri de pregatire, dar cu siguranta ca a trecut mult mai mult de trei ani, asa cum ar fi trebuit sa fie legal. Ultimele cursuri la care am participat se refereau la modificari legislative de natura contabila. Pana acum, nu am fost anuntata ca pana la sfarsitul acestui an se va organiza ceva asemanator unui training. Sincer, nu cred ca mai poate fi vorba despre cursuri in acest an, avand tot ceea ce s-a intamplat in mediul public pana acum. Oricum, sper ca anul viitor sa se intample ceva”, precizeaza Maria.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri