2 / 4

Trei companii din sectorul financiar-bancar au inlocuit expatii cu romani

Violeta Ciurel, fost presedinte al ING Asigurari de Viata pana in 2004, a preluat conducerea Omniasig Asigurari de Viata (Axa Romania). Ea a inlocuit-o in functia de director general pe Slatka Cular, care, dupa aproape trei ani la sefia companiei, a ales sa paraseasca grupul.

Ciurel s-a alaturat Axa dupa ce, in perioada 1997 – 2010, a detinut diverse functii in cadrul grupului olandez ING. Ultima pozitie ocupata a fost cea de presedinte al ING Regional Greenfields and Business Development Insurance in Europa Centrala.

De asemenea, ProCredit Bank, unul din jucatorii mici din industria bancara locala, a numit-o pe Ilinca Rosetti (foto) in functia de presedinte.

Anterior numirii sale in pozitia de presedinte al ProCredit Bank Romania, Rosetti a ocupat functia de director general al ProCredit Bank Moldova.

In perioada 2006 – 2007, ea a mai facut parte din conducerea executiva locala a institutiei financiare, cand a detinut functia de director executiv al departamentului de Servicii Bancare.

Rosetti a studiat economie si matematica la Universitatea J.W. Goethe, din Frankfurt, si detine un doctorat in stiinte economice de la Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE).

Gian Marco Felice, fostul presedinte al ProCredit Bank Romania, ce s-a aflat la conducerea bancii in ultimii doi ani, activeaza in prezent in Germania, in cadrul ProCredit Holding.

O alta companie care a ales sa-si localizeze managementul este Groupama Asigurari, unul din cei mai mari jucatori locali de pe piata asigurarilor.

Sanda Nicoara, fostul director general adjunct al Groupama Asigurari, l-a inlocuit in pozitia de director general pe francezul Deniss Rousset, care a ales sa plece la Paris pentru a ocupa o functie in cadrul managementului grupului.

Este pentru prima oara cand afacerile locale ale francezilor de la Groupama sunt conduse de un executive roman.

Una din explicatiile pentru care companiile opteaza pentru aducerea de manageri romani, in locul strainilor, este nivelul mult mai redus al cheltuielilor anuale pe care trebuie sa le faca organizatiile cu romanii. In unele cazuri, cheltuielile anuale ale expatilor sunt cu 30-40% mai mari decat in cazul unor manageri romani, din cauza procesului de relocare.

“Prezenta expatilor in companiile din Romania a fost si este in continuare benefica. Acestia au propulsat companii, au instruit managerii locali si ulterior i-au desemnat succesori. Trebuie luat in calcul si faptul ca managerii expati au venit in Romania pentru mandate de 3-5 ani. Nu cred ca numai rationamentul costurilor a determinat companiile sa inlocuiasca expatii. Romania este o tara cu manageri talentati. Dovada ca multi manageri romani ocupa acum pozitii regionale”, spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de consultanta in resurse umane Advice Human Resources

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri