2 / 4

Cei mai activi angajatori

Angajatii din IT&C ocupa locul al doilea in topul celor mai bine platiti salariati din economie cu un castig lunar de 3.271 de lei (772 de euro), arata datele INS din luna august.

Cel mai bine platiti salariati din tara sunt cei din segmentul intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, care primesc lunar 3.332 de lei (786 de euro).

Companiile din IT&C sunt printre cei mai activi angajatori in aceasta perioada, dovada fiind si numarul de joburi postate pe diverse canale de recrutare. La targul de joburi Angajatori de Top, cel mai mare eveniment de profil, 650 din cele 1.650 de locuri de munca au fost destinate candidatilor din domeniul tehnologic.

Cele mai multe posturi au fost oferite de producatorul de jocuri pentru telefoane mobile Gameloft (165 de locuri de munca) si de divizia de IT a bancii americane de investitii Morgan Stanley, care a venit la targ cu 135 pozitii pentru romanii interesati sa lucreze la in Ungaria, la Budapesta.

Sansele de a obtine salariu de 1.000 de euro dupa primul an de experienta sunt mult mai mari in cadrul unei companii ce are cateva zeci sau chiar sute de angajati, in detrimentul unei firme mai mici.

“Avantajele unui job intr-o companie cu zeci sau sute de angajati sunt: un salariu peste media pietei inca de la inceput, traininguri, seminarii, cursuri oferite si platite de catre angajator, teambuilding-uri constante si periodice, expunerea catre un mediu de afaceri international, un plan bine definit de dezvoltare a carierei in cadrul respectivei companii, networking si deplasari frecvente in tara (in timp, acest aspect se poate transforma intr-un dezavantaj)”, mentioneaza Monica Mihutescu.

Alti specialisti in resurse umane sunt de parere ca un angajat nu poate castiga 1.000 de euro net cu doar un an de experienta in campul muncii, indiferent de domeniul de activitate, si ca trebuie sa astepte cativa ani pentru a obtine un astfel de castig.

“Este greu de crezut ca un angajat cu doar un an de experienta poate castiga 1.000 de euro net lunar, avand in vedere contextual in care se afla piata fortei de munca. Cred ca angajatii fara o experienta mare de lucru ar trebuie sa fie orientati, in primul, sa-si gaseasca un angajator in care sa le faca placere sa lucreze si care sa le ofere posibilitatea de a se dezvolta profesional. Cu timpul, daca exista ambitie si dorinta din partea angajatului, va veni si o perioada in care sa castige si 1.000 de euro”, considera Cristian Hossu, business development manager la Calalyst Solutions, organizatorul targului de joburi Angajatori de Top.

Pana in 2008, inainte de instalarea crizei financiare globale, piata locala a pietei fortei de munca a fost darnica cu angajatii care doreau sa-si maximize veniturile. Ei profitau de nevoia de personal pe care o manifestau companiile aflate in proces de expansiune si isi schimbau angajatorii chiar si 2-3 ori pe an pentru un plus de 50 sau 100 de euro de la job la job.

“Greseala pe care o poate face un tanar care doreste sa obtina un salariu foarte ridicat intr-un timp foarte scurt este de a deveni interesat de forma, nu de fond, de a pierde credibilitatea profesionala pe termen mediu si lung”, precizeaza Minola Jac.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri