3 / 5

Vocea studentilor

Maria P. este la master in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti. S-a angajat din ultimul an de facultate, pentru ca si-a dorit un salariu mai mare in raport cu valoarea burselor obtinute in primii doi ani de facultate.

“Am fost un student foarte necajit in timpul primilor doi ani de facultate, deoarece sunt din provincie, iar parintii imi trimiteau lunar foarte putini bani, din cauza posibilitatilor financiare scazute. In plus, bursa de cateva sute de lei pe care am primit-o in primii doi ani se ducea pe diverse abonamente si carti, foarte necesare, de altfel”, spune tanara.

Lucreaza intr-o mica agentie de publicitate si acum se felicita pentru decizia pe care a luat-o.

“Cred ca a fost bine ca am luat aceasta decizie, pentru ca am gasit suficienta intelegere in interiorul firmei pentru a merge la cursurile importante si pentru a-mi sustine examenele de evaluare, in perioadele de sesiune. Mai mult, licenta am luat-o cu nota foarte mare, ceea ce ma face sa cred ca am facut alegerea potrivita. Probabil ca daca as fi din nou studenta, as urma acelasi drum: primii doi ani m-as dedica studiului, pentru a obtine o bursa, iar in al treilea mi-as cauta un job”, mai spune Maria P.

Alexandru F. a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti in vara anului trecut. A avut bursa in toti cei trei ani de studii, a mers pentru o scurta perioada sa invete si in strainatate, iar acum incearca sa-si gaseasca un loc de munca.

Nu stiu daca este bine sau nu sa lucrezi din timpul facultatii, pentru ca atunci este probabil, ultima perioada importanta de acumulare de informatii academice din timpul vietii. Totusi, cred ca situatia din Romania te impinge sa faci acest lucru, avand in vedere ca angajatorii cer experienta si nu neaparat diplome. Chiar daca in timpul facultatii am fost la diverse stagii de practica, nu sunt suficient de interesant pentru companiile din Romania pentru a primi un job”, afirma Alexandru F.

El adauga ca, in cazul in care nu-si va gasi un serviciu in urmatoarele luni, este hotarat sa urmeze un master intr-o tara ca Franta, Marea Britanie sau Germania si, ulterior, sa ramana sa lucreze acolo.

Bogdan Gabriel Stelian, seful departamentului financiar-educational din cadrul Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR), federatie apolitica ce are ca scop reprezentarea intereselor socio-profesionale ale studentilor de pe piata locala, recunoaste ca principalul motiv pentru care aleg sa se angajeze studentii este reprezentat de bani.

“Multi studenti, mai ales cei care sunt cazati in camin, au foarte putini bani, care abia le ajung sa-si plateasca locuinta. De aceea au nevoie sa lucreze. Eu sustin ca studentii care vor sa munceasca sa se angajeze abia in anul al treilea sau al patrulea. Este indicat insa ca toti studenti sa participe la trainguri sau internship-uri, pentru a acumula experienta”, spune Stelian.

In opinia sa, principala dificultate pe care o intampina studentii care vor sa lucreze este subestimarea manifestata de anumiti angajatori, din cauza absolventilor pe care ii scot facultatile particulare.

“Astfel, multi sunt nevoiti sa se angajeze pe joburi prost platite sau care nu tin de domeniul in care studiaza”, evidentiaza Stelian.

Daca pana de curand companiile Vest, angajatorii nu vadeau cu ochi buni munca in timpul studiilor, deoarece afecteaza calitatea pregatirii viitorilor absolventi, situatia a inceput sa se schimbe radical in ultimii ani.

“In tarile dezvoltate, foarte multi dintre studenti muncesc sau fac voluntariat. Lipsa unor astfel de experiente ridica semne de intrebare asupra motivatiei personale a individului evaluat si asupra ambitiei sale de a se imbunatati”, subliniaza Alexandru Ghita (foto), presedintele Educativa, organizatorul targurilor cu oferte educationale din strainatate RIUF si RIMME.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri