2 / 4

E nevoie de spitale private generaliste

Chaniotis precizeaza ca in ciuda dezvoltarii serviciilor medicale private din ultimii ani, la nivel de infrastructura spitaliceasca, avansul nu a fost atat de complex. “Avem spitale axate pe anumite specialitati medicale, insa e nevoie de spitale private generaliste care sa ofere toata gama de servicii medicale intraspitalicesti, investigatii, tratamente si interventii chirurgicale complexe”, crede managerul.

In ceea ce priveste evolutia pietei serviciilor medicale anul acesta, directorul general al clinicilor Medsana declara ca este foarte probabil ca sa nu se inregistreze rate de crestere similare cu cele din anii precedenti, “in primul rand din cauza scaderii puterii de cumparare a populatiei si inghetarii beneficiilor la nivelul companiilor". Unul dintre cele mai utilizate beneficii extrasalariate acordate de companii este abonamentul de sanatate la o clinica privata.

Cu toate acestea, semnaleaza directorul general al clinicilor Medsana, “introducerea coplatii in sistemul public va directiona pacienti care pana acum accesau servicii medicale in unitati de stat catre clinicile private care sunt capabile sa ofere toata gama de investigatii, teste de laborator si consultatii de specialitate prespitalicesti”.

Directorul general al Medsana apreciaza ca in contextul in care vom vedea pasi semnificativi spre reformarea sistemului sanitar, sectorul privat va avea, in anii urmatori, o pondere de aproximativ 30% in totalul serviciilor medicale accesate de populatie. In prezent, procentul este de aproximativ 10%.

Scaderea puterii de cumparare in anii de criza a afectat si afacerile Medsana, iar efectele negative ar putea persista chiar daca economia romaneasca va reveni pe plus. “Am observat tendinta populatiei de a se limita la servicii medicale strict necesare, a trata o boala sau a-si rezolva o problema punctuala de sanatate”, explica managerul.

Cu ritmuri de crestere de 20-30% in ultimii ani si investitii de zeci de milioane de euro, sectorul serviciilor medicale ramane unul dintre cele mai dinamice pe timp de criza. Serviciile private au creat efervescenta si pe piata de M&A (mergers&acquisitions/fuziuni si achizitii), prin tranzactii in care pachete de actiuni din cadrul unor mari operatori au fost preluate de fonduri de investitii.

In toamna lui 2009, fondul privat SGAM Eastern Europe, subsidiara a grupului francez Societe Generale, a cumparat 36,25% din lantul de clinici medicale private MedLife cu 20 de milioane de euro. Un alt exemplu este tranzactia prin care fondul american de investitii Advent International a preluat 80% din actiunile lantului de clinici Centrul Medical Unirea (CMU) in martie 2010, intr-o tranzactie de peste 40 de milioane de euro. Finalul de 2010 a adus si prima miscare de consolidare la nivel de jucatori de top, CMU achizitionand competitorul Euroclinic, intr-o tranzactie estimata la 30 de milioane de euro.

Chaniotis spune ca se asteapta la o continuare a tendintei de consolidare a pietei de profil, care sa implice tranzactii din partea fondurilor de investitii existente deja in piata, precum si din partea altora noi. “Nu credem ca vom asista la intrari pe piata din partea unor operatori strategici de mare amploare”, adauga managerul.

Continuarea articolului - in slide-ul urmator.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri