4 / 6

Parc fotovoltaic de 600 mil. euro

“Daca nu merge una, merge alta”, explica Arpad Paszkany ideea de a transforma o investitie imobiliara de peste 500 de milioane de euro in cel mai mare parc fotovoltaic din Romania.

Initial, Polus Real Estate, o companie aflata in posesia omului de afaceri, semnase un contract cu Primaria Clujului pentru concesionarea unui teren de peste 200 de hectare, pe care ar fi urmat sa fie ridicate peste 6.000 de locuinte, integrate in “cartierul Tineretului”. In schimbul concesionarii terenului pe o perioada de 49 de ani, Primaria Clujului ar fi primit 183 de case.

“Practic, s-ar fi construit un mini oras. In acest moment, o astfel de investitie nu este justificata si nu va fi justificata nici in urmatorii 7 – 8 ani. Ultimul gen de investitii pentru care bancile vor acorda finantare este cel al constructiilor de locuinte, unde recuperabilitatea este foarte greoaie, iar expunerea la riscurile generate de imprumutat este foarte mare”, spune Paszkany.

Proiectul va fi dezvoltat de antreprenor si o companie americana care activeaza in domeniul energetic. Investitia se va ridica la 600 de milioane de euro, va dura zece ani si va fi realizata in mai multe etape.

“Pentru investitii in domeniul energetic se pot obtine bani de la banci in conditii mult mai avantajoase decat pentru orice alta dezvoltare industriala sau imobiliara”, afirma Paszkany.

El spera ca pana in toamna sa obtina toate avizele si autorizatiile de constructie, pentru a putea demara proiectul.

Primaria va primi 30% din energia produsa, suficient pentru a sustine iluminatul stradal al Clujului. Prin economiile datorate neplatii energiei electrice, Primaria va construi cele 183 de locuinte pe care, ulterior, le va scoate la vanzare.

“Restul de 70% din energia produsa va fi vanduta fie in tara, fie in strainatate”, mentioneaza omul de afaceri.

Cu proiectele imobiliare blocate de criza, antreprenorul clujean s-a reorientat repede. Nu doar catre investitiile in energie, ci si catre alte domenii.

“In criza trebuie sa ai antenele ascutite si sa cumperi cat mai mult, fara sa vinzi. Eu am cumparat de cateva zeci de milioane de euro”, destanuie Paszkany, care nu vrea sa ofere mai multe detalii despre achizitiile facute.

Cei care ii “ascut antenele” sunt “oamenii mai intelepti” decat el si intuitia. Si mai putin cifrele macroeconomice ori evolutia leului. “Datele economice folosesc doar bancherilor, nu celor care lucreaza in economia reala. Pentru mine, aceste lucruri reprezinta un element dintr-o ecuatie mult mai complexa”, mai spune omul de afaceri.

Nu regreta niciun moment ca a pompat bani in imobiliare si afirma ca daca ar putea sa dea timpul inapoi, ar investi mai mult si mult mai repede.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri