5 / 6

Fotbalul – singurul domeniu in care pierde bani

Paszkany a inceput sa se implice serios la CFR Cluj in anul 2000, cand a decis sa finanteze o echipa aflata in mare dificultati financiare la acea vreme si in al treilea esalon fotbalistic al tarii.

In 2004 a promovat in Liga 1 de fotbal, pentru ca ulterior sa castige doua campionate (in 2008 si 2010), trei cupe nationale (2008, 2009 si 2010) si doua supercupe (2009 si 2010). Sub conducerea sa, CFR Cluj a jucat de doua ori in UEFA Champions League, cea mai prestigioasa competitie fotbalistica europeana.

“Fotbalul este singurul domeniu in care pierd bani. Nu pierzi bani decat daca esti sustinut de autoritati locale sau guvernamentale. M-as simti prost daca o alta echipa din Romania ar avea rezultatele noastre si ar fi macar pe zero din puncte de vedere financiar”, mentioneaza antreprenorul.

Investeste in fotbal pentru ca il “iubeste”, iar fotbalul a devenit “un fel de condiment” al vietii sale.

“Trairile din fotbal nu se compara cu nimic altceva, iar emotiile pe care le-am trait dupa castigarea primului titlu nu pot fi egalate de niciunul din cele 17 proiecte imobiliare pe care le-am predat”, spune Paszkany.

Pana in prezent, a investit 83-84 de milioane de euro in echipa, dupa cum o arata “contabilitatea”. Circa 35 de milioane de euro au fost “inghititi” de arena “Dr. Constantin Radulescu”, pe care CFR isi disputa meciurile de pe teren propriu.

In ciuda proiectelor imobiliare blocate, Paszkany are puterea financiara de a sustine in continuare echipa de fotbal.

“Am forta de a sustine financiar echipa pentru a face fata in Liga 1, dar nu pentru a ma bate cu fortele mari sau medii din Europa. In momentul de fata, CFR ca si club nu poate obtine performante similare celor de pana acum fara un buget anual de 14 milioane de euro”, sustine Arpad Paszkany.

De la promovarea in Liga 1, CFR Cluj a schimbat nu mai putin de zece antrenori. Spre deosebire de fotbal, omul de afaceri prefera sa-si inlocuiasca foarte rar managerii afacerilor sale.

“Sunt foarte statornic in ceea ce priveste managementul in toate tarile in care am afaceri. In proportie foarte mare lucrez cu aceiasi oameni de foarte multi ani. In fotbal e o alta situatie, pentru ca orice antrenor este tinut pe banca de rezultate”, conchide Paszkany.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri