6 / 7

Nicolescu, United Studios: Grosul banilor nu se face din show-uri, ci din conversatii

In cei sapte ani de cand detine o retea de studiouri videochat, Mircea Nicolescu, 44 de ani, s-a luptat in continuu cu prejudecatile, concurenta neloiala si perceptia gresita a oamenilor despre acest domeniu. De asemenea, lipsa unor prevederi legale clare in ceea ce priveste acest domeniu da batai serioase de cap oricarui manager care vrea sa isi desfasoare activitatea in acest sector.

“In urma cu sapte ani, o prietena mi-a spus despre videochat. L-am privit oarecum cu dispret, pana am vazut sumele pe care acea prietena le castiga. In momentul acela mi-am dat seama despre potentialul acestei afaceri si am zis: <<vreau si eu>>. Asa a aparut United Studios”, povesteste Nicolescu.

Ca manager de videochat, responsabilitatile sunt, in primul rand, de ordin administrativ: organizarea si corelarea diferitelor “subsisteme” ale afacerii, cum ar fi cele de ordin tehnic, supraveghere, dar si recrutarea de noi modele. Potrivit declaratiilor lui Nicolescu, recrutarea este procesul cel mai dificil, atat din cauza concurentei acerbe, cat si a mobilitatii mari de pe acest segment.

“Recrutarea este cea care imi «mananca» cel mai mult timp. De altfel, in domeniul nostru, acesta este “locul ingust”. Pe piata de recrutare concurenta este acerba, deoarece este invadata de o sumedenie de asa-zise studiouri. Acestea, din pacate, de foarte multe ori, sunt adevarate capcane pentru modele, deoarece multe dintre ele promit mult si ofera putin. De la telefoane mobile roz, la plasme sau la bonusuri de angajare fanteziste, promisiunile curg, dar, cand vine vorba de seriozitate, ele lasa de dorit. Nu ofera traininguri, nu platesc modelele, iar in unele situatii chiar incearca sa combine videochatul cu asa-zise masaje erotice. Cand te uiti, ca potential model de videochat, pe un ziar sau site de anunturi, nu stii incotro sa te indrepti”, afirma Nicolescu.

In plus, modelele interesate de o astfel de cariera se confrunta si cu o alta problema: perceptia gresita a publicului, la care au contribuit, deopotriva, tabloidele doritoare de senzational si studiourile mai putin serioase, care ofera clientilor si servicii mai controversate.

“In ceea ce priveste modul in care publicul roman vede modelele care lucreaza in domeniu, mai bine sa nu mai vorbim. Perceptia generala, influentata de multe reportaje in cautare de senzational, este ca cele care lucreaza ca model videochat sunt niste prostituate. Ceea ce este, evident, atat de departe de adevar. Cine isi inchipuie ca videochatul este doar un simplu striptease pe internet, greseste. Grosul banilor nu se face din show-uri, ci din conversatii”, evidentiaza Nicolescu.

Cum in Romania nu exista un consum propriu-zis de astfel de servicii de videochat, modelele de la noi din tara discuta, in 99,9% din cazuri, cu clienti din strainatate. “Dintre acestia, 85% sunt din Statele Unite”, precizeaza managerul.

De ce prefera ei romancele? Nicolescu e de parere ca indrazneala si lipsa de inhibitii a modelelor ar fi principalele motive pentru care aceasta afacere merge atat de bine in Romania. In plus, a mai spus el, membrii fideli apreciaza cel mai mult zambetul romancelor si lipsa tabu urilor.

Cele mai cautate categorii de servicii sunt cele tematice: girls home alone, fetisurile si femeile mature.

“Exista si o categorie de gay, insa e neglijabila, ca cifre. Toate categoriile mentionate mai sus au fanii lor. De fapt, principiul de la care porneste intreaga afacere este ca nu exista femeie care sa nu fie placuta de anumiti barbati”, adauga Nicolescu. De asemenea, el a subliniat ca, in ciuda cererii mari, a optat sa nu ofere si servicii bazate pe activitatea unor cupluri.

“In ce priveste categoria cupluri, riscam sa fim victimele unei posibile interpretari a legii referitoare la prostitutie, deoarece este definita ca fapta infractionala comisa de femeia care intretine relatii sexuale cu diverse persoane pentru a-si procura mijloacele de existenta. Daca e vorba de cupluri care lucreaza in videochat, membrii vor sa le vada facand sex. Ori, conform definitiei de mai sus, este posibil sa fie interpretat ca are loc un act de prostituare. De aceea, majoritatea studiourilor profesioniste evita angajarea cuplurilor. Nu am vrea sa ne trezim inculpati de proxenetism”, explica Nicolescu.

Astfel, in ciuda problemelor de imagine, a lipsei unui cod CAEN care sa permita functionarea legala si a fluctuatiei imense de personal, detinerea si administrarea unui studio de videochat este o afacere profitabila, chiar si pe timp de criza. La nivel mondial, numarul utilizatorilor de astfel de servicii sunt de ordinul zecilor de milioane.

“In 2010, in mod neasteptat, numarul de membri a crescut. E drept ca, spre deosebire de anii anteriori, membrii erau mult mai atenti unde isi cheltuiau banii. De aceea, a trebuit sa investim mai mult in aparatura din ce in ce mai performanta, pentru a putea emite o imagine cat mai clara, si in training-ul modelelor. Totodata, a trebuit sa diversificam plaja de site-uri cu care colaboram, pentru a ne adresa astfel si pietei europene si japoneze de consumatori de videochat”, conchide Nicolescu.

Fiind un domeniu cel putin controversat, piata din Romania este greu de definit si contorizat. Daca din punct de vedere al consumului, “piata de videochat in Romania este egala cu zero”, din punct de vedere al prestatorilor de servicii, “nivelul este imposibil de cuantificat”. Principalul motiv ar fi prezenta pe piata a multor firme mai mult sau mai degraba mai putin legale, dar si a multor freelanceri, care nu apar in nicio evidenta.

United Studios detine, in acest moment 3 studiouri, in Bucuresti, Pitesti si Slobozia, cu un numar mediu de noua-zece modele angajate pe studio si o cota de piata de aproximativ 15-20%.

Mircea Nicolescu este absolvent al Politehnicii Bucuresti cu un masterat in domeniul economic condus de Universitatea Transilvania din Brasov, impreuna cu Universite Technologique de Belfort-Monbeliard, din Franta.










Inapoi la articol

Setari Cookie-uri