11 / 12

Efectele secetei

Fenomenul secetei nu este cantonat doar la nivelul Romaniei, el manifestandu-se si in alte regiuni cu o productie agricola mai semnificativa precum Statele Unite si Comunitatea Statelor Independente. Spre exemplu, in Statele Unite, aproape jumatate dintre statele federale sunt afectate de seceta, iar perspectivele pentru recolta din Rusia si Ucraina sunt de asemenea in scadere.

Acest fapt se reflecta si in indicii Organizatiei Mondiale pentru Agricultura (FAO), preturile produselor agricole la nivel mondial situandu-se la niveluri ridicate. Spre exemplu, indicele pretului cerealelor a fost 221 in iunie 2012, sensibil mai ridicat decat cel inregistrat in 2009 si 2010 (174 si respectiv 183), insa sub nivelurile record atinse in 2008, a spus Bogdan Belciu.

Cresterea preturilor cerealelor a adu deja efecte in businessurile care le utilizeaza ca materie prima. Grigore Horoi, seful Agricola Bacau a declarat recent, ca preturile materiilor prime au ajuns la un nivel "nemaiintalnit".

Pe plan local, dupa ce anul agricol 2011 a fost unul exceptional, in care s-au inregistrat cele mai mari productii la culturile cerealiere de dupa 2004, perspectivele pentru actualul an agricol par a fi mult mai nefavorabile ca urmare a secetei prelungite instalate in lunile de vara.

Se estimeaza ca recolta de grau a fost cu cel putin 30% mai mica decat cea din 2011, iar scaderea la productia de porumb s-ar putea sa fie inca si mai severa. Chiar daca in 2011 s-a inregistrat o productie agricola record, ponderea agriculturii in Produsul Intern Brut al Romaniei ramane mica (6,5% in 2011), in conditiile in care angajeaza peste 30% din populatie, semn al unei productivitati scazute a muncii in acest sector, spun oficialii PwC

"Aceasta productivitate scazuta se refera si la nivelul preturilor produsele agricole romanesti, care nu sunt printre cele mai competitive pe plan european, iar in conditiile unei diminuari a recoltei, probabil preturile produselor agricole romanesti vor fi inca si mai mari", a mentionat reprezentantul PwC.

"Prin urmare, chiar in conditiile unei scaderi semnificative a productiei agricole, impactul la nivel macroeconomic nu va fi foarte mare. Din pacate insa, in conditiile in care si industria da semne clare de incetinire ca urmare a situatiei exporturilor (crestere de doar 1,5% la valori exprimate in euro in primele cinci luni ale anului), economia nationala ramane fara doi piloni de crestere, singurele sperante ramanand legate de evolutia pietei interne si a investitiilor. Cum este greu de crezut ca vom avea o redresare semnificativa a consumului, iar investitiile straine se mentin la un nivel scazut, exista tot mai multe semne de intrebare cu privire la redresarea economica a tarii", a conchis Belciu.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri