3 / 12

3. Sistemul de irigatii, marea problema: Cine stapaneste apa va stapani lumea

"In 1989 aveam peste 3 milioane de hectare de teren irigate, acum sunt 200-300.000. Solutia este ca guvernul sa dirijeze 2 miliarde din fondurile europene catre irigatii. Banii se vor intoarce la bugetul de stat in 2-3 ani”, a spus Culita Tarata, cel mai mare agricultor din Romania, dupa suprafata cultivata.

Tarata a mentionat ca 40.000 de hectare din terenul agricol pe care il cultiva este irigat. “Am facut investitii cu bani de la banci, de la parteneri. In 2-3 ani se recupereaza investitia. Daca nu aveam aceasta suprafata irigata, acum eram falimentar”, mai spune omul de afaceri.

Acest sistem de irigatii ar trebui sa fie pentru Romania o prioritate de grad zero, spune Tarata.

Micii agricultori si fondurile europene pentru irigatii

Romania ar putea atrage fonduri europene pentru irigatii si prin masura 125a, unde sunt eligibile si astfel de proiecte. Potrivit datelor de pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, actualizate in luna martie a acestui an, majoritatea proiectelor finantate prin aceasta masura s-au realizat pentru modernizarea drumurilor de acces. Datele publice pe site arata ca au fost finantate 100 de proiecte in domeniu, iar majoritatea covarsitoare au vizat drumurile de acces la exploatatiile agricole.

“Pot sa iau bani prin aceasta masura, dar nu ma ajuta cu nimic, daca nu am apa. Este o harababura totala pe irigatii, toate sistemele au fost carate la fier vechi”, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele producatorilor agricoli de cereale si plante tehnice din Ialomita.

„Suntem la 3 km de Mures, insa nu avem irigatii. Trebuie facuta o statie de pompare si sa fie impinsa apa pe terenurile oamenilor, iar pentru asta este nevoie de despagubiri pentru proprietarii terenurilor pe care se va trage apa. Pentru asta este nevoie de un proiect al autoritatilor”, spune si Vasile Senesan, presedintele asociatiei de profil din Alba.

Sistemele de irigatii presupun investitii majore, insa solutia poate veni din parteneriate public-private.

„„Astfel de lucrari presupun investitii considerabile, iar Romania ar trebui sa caute utilizarea fondurilor europene in astfel de proiecte sau parteneriate public-privat cu marii producatori agricoli direct interesati in refacerea sistemului de irigatii”, a declarat Bogdan Belciu, partener servicii de consultanta pentru management la PwC Romania.

Planuri pentru sistemul de irigatii din 2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat recent ca in perioada 2014-2020 Romania ar putea beneficia de fonduri structurale pentru sectorul de irigatii, mentionand ca ministerul pe care il conduce considera prioritar acest sector.

Costul unui sistem de irigatii care sa deserveasca 800.000 de hectare de teren agricol este nevoie de circa 400 milioane euro, potrivit unor estimari ale Bancii Mondiale, citate anterior de Constantin.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri