2 / 6

Cand mana de lucru si calitatea materialelor sunt indoielnice

A devenit o practica obisnuita in constructii folosirea deopotriva a produselor de o calitate mai slaba alaturi de o mana de lucru nepregatita si nesupravegheata corespunzator. Iar ceea ce rezulta este binecunoscut – lucrari care nu rezista in timp, materiale irosite, bani aruncati pe fereastra.

Degeaba folosim produse de calitate si o mana de lucru neinstruita sau viceversa. “Cam tot ceea ce se spune despre polistiren in sine nu este adevarat. Problema principala tine de cum este acesta facut, in ce parametri, dar si cum este montat. Daca un astfel de termosistem este aplicat necorespunzator, in mediul din spatele suprafetei unde este acesta aplicat pot, intr-adevar, aparea bacterii si se pot dezvolta alte microorganisme. Acest lucru va antrena vaporii de apa si de aici rezultatul pe peretii interiori”, ne spune Sorin Cristea, reprezentantul Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania. In plus, el atrage atentia nu doar asupra modalitatii cum este acesta montat, cat in special tipului de produse utilizate in dezvoltarea intregului termosistem.

“Este gresit sa acuzam ca polistirenul, ca si material de constructii, este unic vinovat pentru eventualele probleme care pot aparea: dintr-un intreg proces de termoizolare mai fac parte atat adezivul de prindere al polistirenului de imobil/cladire cat si a vopselei care este aplicata la final si care poate avea un real impact asupra calitatii lucrarii in special asupra permeabilitatii acestora”, apreciaza Sorin Cristea.

Reprezentantul ROMEPS face referire cu precadere la solutiile aplicate pe fatadele blocurilor peste polistiren. “De ce nu s-a mentionat pana acum nimic despre tencuiala silicatica sau cea siliconica si se foloseaste doar tencuiala acrilica, o substanta care inchide porii opturand permeabilitatea - ceea ce duce la o «sufocare» a peretelui? Utilizarea unor astfel de solutii poate avea un efect foarte puternic asupra permeabilitatii si schimbului de gaze la nivelul locuintei (bloc/casa)”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri