3 / 6

Nucleu de boli pulmonare: mit sau realitate?

Speriati de aparitia pe peretii apartamentelor/caselor a mucegaiurilor sau a egrasiei, multi locuitori, dar si specialisti au inceput sa ridice semne de intrebare vizavi de utilizarea acestui tip de termosistem.

Intr-un articol Wall-Street.ro din urma cu cateva saptamani, Andrei Sulyok, director general Lindab Romania, filiala locala a unuia din cei mai mari producatori de tigla metalica din lume declara ca utilizarea necorespunzatoare a polistirenului prin folosirea unuia de calitate indoielnica sau montata gresit poate conduce in timp la boli grave ale sistemului respirator care pot pune viata oamenilor in pericol.

“Una e sa ai o casa unde peretii respira si nu se formeaza acel efect de condens si alta este sa iti pui in mod constient «o punga de plastic pe cap». Daca s-ar folosi materiale de calitate si s-ar executa lucrarea cum scrie la carte prin fixarea in perete prin intermediul acelor dibluri speciale dar si daca s-ar asigura o ventilare naturala din interiorul apartamentului atunci rezultatul ar fi unul ceva mai bun. Daca nu se respecta acest lucru vom avea din ce in ce mai multi oameni bolnavi de bronsite, astm, boli de plamani – din cauza faptului ca aerul viciat din interiorul incaperii nu se evacueaza. Aerul viciat e mai periculos decat cel poluat de afara”, declara la jumatatea lunii octombrie managerul din cadrul Lindab Romania.

Reprezentantii ROMEPS, dar si studii in acest sens, arata ca placile de polistiren expandat contin in proportie de 98% aer, 2% fiind reprezentat de celule specifice ale acestui tip de material – ceea ce face ca aceasta compozitie sa aiba un coeficient mare de termoizolare si o greutate redusa.

Pe de alta parte, American Lung Association (ALA) mentioneaza intr-o serie de studii proprii ca polistirenul expandat este un material sigur pentru sanatatea locatarilor datorita lipsei fibrelor care pot dauna plamanilor.

O alta cauza a dezvoltarii de boli pulmonare ar tine de dezvoltarea bacteriilor si mucegaiului.

In acest sens, dintr-un studiu al SGS US, o companie specializata in testarea materialelor de constructii reiese ca polistirenul nu a permis dezvoltarea a cinci timpuri de spori cunoscuti ca fiind reponsabili cu mucegaiul din locuinte.

“Permeabilitatea la vapori in combinatie cu rezistenta mare la apa il recomanda ca material de fatada si inglobare in materiale de zidarie sub forma de placi sau de granule”, sustin producatorii de profil.

Foto: captura insuranceproviders.com


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri