A izola sau nu cu polistiren? Este intrebarea pe care beneficiarii si constructorii si-o pun inainte de a incepe constructia unui imobil sau de reabilitarea unui bloc ori casa. In ultimul an s-au vehiculat tot mai multe scenarii vizavi de izolarea cu polistiren, iar o serie de voci din piata sustin ca efectele nocive ale folosirii unui astfel de produs pot duce in timp la grave probleme de sanatate, dar si la o risipa de bani.
Folosit cu precadere in tarile din Vest, tentativele de inlocuire ale acestui produs si de gasire a unor solutii au aprins si mai mult spiritele in piata de constructii, unde o serie de specialisti in domeniu “pun la zid” anveloparea unei locuinte cu polistiren din cauza efectelor negative pe care le poate aduce.

Unul dintre acestea il constituie izolarea propriu-zisa care prin folosirea polistirenului ajunge sa “sufoce” incaperea si transferul vaporilor de apa.

“Succesul pe care l-a obtinut polistirenul se bazeaza foarte mult pe strategiile de marketing”, este de parere Liviu Stoleru (foto dreapta), directorul general Cemacon, unul din principalii producatori de blocuri ceramice din Romania. “Mult laudata performanta a polistirenului de izolare termica este reala, insa o data cu montarea unei astfel de solutii transferul termic dar si difuzia de vapori de apa sunt terminate”.

Mai mult decat atat, Istvan Guttmann, presedintele Filialei din Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania face o analogie a utilizarii polistirenului la case cu tinutele vestimentare si calitatea tesaturilor pe care le poarta un individ.

“Nu putem compara imbracamintea unui om care este confectionata din materiale traspirante si care lasa corpul sa respire, cu tinute din plastic, poliester sau alte tesaturi. Modernismul, prin tehnologii mari, a adus materiale care fac dintr-un anumit produs unul care ofera disconfort. Este momentul postmodern de revizuire a acestor atitudini si tendinte si trebuie aduse in atentia constructorilor si nu numai produse care sunt gandite pentru a fi folosite pe termen lung, durabile si concepute de la bun inceput pentru a aduce si confort”, este de parere Guttmann.

“Un sac de cauciuc pe casa”


Polistirenul izoleaza, spune directorul general al Cemacon, dar e ca si cum ai pune «un sac de cauciuc pe casa».

“Utilizarea unei astfel de solutii poate duce la aparitia egrasiei din cauza peretelui care nu mai respira. Imaginati-va un sac de cauciuc pe casa. Ati mai putea respira? In plus, daca termosistemul nu e aplicat corespunzator se pot strecura diferite insecte sau rozatoare care pot distruge toata lucrarea”, a mai precizat Liviu Stoleru.

In plus, managerul Cemacon atrage atentia asupra faptului ca polistirenul intretine focul: “Ce nu se spune este ca polistirenul este combustibil. Se tot face referire la gradul de rezistenta al acestuia fata de foc, dar sunt foarte multe cazuri de incendii unde acesta mai mult a intretinut arderea decat sa o previna. Iata si cazul Rin Grand Hotel din urma cu trei ani unde fatada hotelului a ars si era izolata cu polistiren”, spune Liviu Stoleru.

Directorul Cemacon sustine ca exista o varietate de produse naturale si ecologice care pot lua cu succes locul polistirenului cum ar fi vata bazaltica sau constructia unei case cu caramida.

Arhitectul Istvan Guttmann incurajeaza procesul de izolare termica si spune ca este necesar in prezent pentru a evita costurile mari de intretinere ale locuintei, dar mentioneaza ca exista si alternative care permit peretilor “sa respire”.

“Desi este mai ieftin, polistirenul nu e o solutie. Exista in acest moment pe piata solutii care pot lua cu succes locul polistirenului chimic precum vata bazaltica sau caramida traditionala. In plus, cred ca vom avea placerea sau neplacerea sa asistam la un scenariu similar betonului armat, cum este cazul arenei din Cluj care s-a stricat intr-un timp foarte scurt. Nu cred ca polistirenul este mai durabil decat betonul armat, iar perioada de viata a unui astfel de material poate ridica iarasi semne de intrebare”, apreciaza Guttmann.

Desi foarte multe state din regiune folosesc ca izolatie termica polistirenul, arhitectul sef al Transilvaniei spune ca exista piete unde acest tip de material precum si PVC-ul nu au fost lasate sa intre: “In Norvegia sau alte state din Europa au fost interzise deoarece polistirenul nu dispune de reciclabilitatea, fiind un produs obtinut chimic”, a explicat acesta.

Riscul de a dezvolta astm, bronsite sau boli de plamani


Andrei Sulyok, directorul general Lindab Romania, filiala unuia din cei mai mari producatori de tigle metalice din lume sustine ca utilizarea necorespunzatoare a polistirenului prin folosirea unuia de calitate indoielnica sau montata gresit poate conduce in timp la boli grave ale sistemului respirator care pot pune viata oamenilor in pericol.

“Una e sa ai o casa unde peretii respira si nu se formeaza acel efect de condens si alta este sa iti pui in mod constient «o punga de plastic pe cap». Daca s-ar folosi materiale de calitate si s-ar executa lucrarea cum scrie la carte prin fixarea in perete prin intermediul acelor dibluri speciale dar si daca s-ar asigura o ventilare naturala din interiorul apartamentului atunci rezultatul ar fi unul ceva mai bun. Daca nu se respecta acest lucru vom avea din ce in ce mai multi oameni bolnavi de bronsite, astm, boli de plamani – din cauza faptului ca aerul viciat din interiorul incaperii nu se evacueaza. Aerul viciat e mai periculos decat cel poluat de afara”, este de parere managerul din cadrul Lindab Romania.

Povestile despre polistiren sunt mituri


De cealalta parte a baricadei, Tiberiu Andrioaiei (foto stanga), fostul secretar general al ROMEPS – Asociatia Producatorilor de Polistiren din Romania infirma marea majoritate a acuzelor aduse folosirii si intrebuintarii materialului pentru constructii.

“Povestile despre polistiren sunt mituri. Polistirenul este un produs psihologic – el face parte dintr-un sistem care aduce partea de izolare si niciodata nu va functiona singur. Valentele lui sunt fructificate numai daca vor corespunde calitatii promise in documente si anume folosirea unui adeziv de calitate, corespunzator, o tencuiala decorativa si nu vopsea sau daca nu se face anveloparea unui singur apartament ci a unui intreg bloc. Beneficiarii le-au ignorat si acest aspect este demonetizat”, explica pentru wall-street.ro – Andrioaiei.

Fostul reprezentant ROMEPS constata insa o serie de neajunsuri ale acestui material pe plan local.

“Polistirenul are o serie de neajunsuri, acestea fiind dictate de piata si de pret care pot scadea din proprietati ceea ce se regaseste si la nivelul calitatii acestuia. Polistirenul este singurul produs cunoscut in lume prin eficienta si pret (cost-effective), fiind cunoscut si drept cel mai bun izolator termic din acest moment”, sustine Tiberiu Andrioaiei.

Vata bazaltica nu poate inlocui termosistemul


“Vata bazaltica nu poate inlocui izolarea termica cu polistiren”, este de parere vicepresedintele ROMEPS. “Desi ambele sisteme sunt naturale, vata bazaltica poate arde dupa un anumit punct”.

Totodata, Andrioaiei spune ca vata bazaltica are o densitate de 6 ori mai mare pe mp decat polistirenul, ceea ce inseamna o incarcare suplimentara a peretilor, dar si o manopera costisitoare la montare.

“Diferenta tine de costuri. Polistirenul este de circa trei ori mai ieftin la metrul cub decat vata bazaltica si ofera proprietati similare acesteia. In cifre, pretul unui metru cub de polistiren se ridica la 30 de euro, in timp ce vata bazaltica poate ajunge si la 80-90 de euro / mp. In plus,pe un bloc e mai greu sa fie pusa vata, deoarece face peretele mai vulnerabil la detasare din cauza densitatii foarte mare”, a mai precizat vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Polistiren din Romania.

Mai mult decat atat, sustine Androiaiei, cota de piata a polistirenului este de circa 90% in prezent in Romania, iar vata bazaltica are cota de cel mult 10%.

In ceea ce priveste durata de viata a termosistemului, Andrioei povesteste pentru wall-street.ro ca in urma cu 7 ani a fost in Slovacia si a vizitat un proiect - un bloc mai exact - anvelopat de peste 30 de ani care arata ca nou, fara niciun fel de problema. “Daca se lucreaza cu atentie nu ar avea de ce sa fie probleme si ar trebui sa aiba o durata medie de viata de circa 30 de ani”, a incheiat acesta.

Cat de toxic este de fapt polistirenul?


Publicatia Business Barbados, care citeaza experti in domeniu, atrage atentia asupra utilizarii polistirenului si efectelor negative pe care le are.

Unul dintre acestea ar fi ca polistirenului ii trebuie cel putin 500 de ani ca sa se descompuna, fiind unul dintre cele mai rezistente materiale in timp. In plus, utilizarea polistirenului in alimentatie, prin caserole speciale in care sunt depozitate mancaruri calde sau bauturi poate fi extrem de nociva deoarece contine substante toxice precum stirenul sau benzenul, considerate cancerigene pentru om.

In plus, Agentia de Inspectie Alimentara din Canada nu recomanda utilizarea ambalajelor din polistiren in care se afla alimente direct in cuptorul cu microunde sustinand ca actiunea de a incalzi alimentele in acest mod poate duce la dezintegrarea anumitor compusi chimici si toxici direct in mancare. Tocmai de aceea, peste 100 de state si orase din SUA, Canada, regiunea Europei si Asia au renuntat la utilizarea pachetelor pe baza de polistiren din cauza efectelor negative asupra oamenilor si mediului inconjurator.

Desi inca nu se stie cu exactitate daca poate provoca o forma de cancer omului, polistirenul este indeaproape monitorizat de specialistii in domeniu.


Subiectul legat de utilitatea si eficienta polistirenului in constructiile din Romania a mai fost tratat intr-un subiect separat in vara acestui an de wall-street.ro.

Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania spunea atunci ca nu stie cum se va comporta in 10 ani o cladire termoizolata cu polistiren sustinand ca dupa circa 20 de ani proprietatile unui astfel de termosistem se diminueaza vizibil.

“Se stie ca dupa 15-20 de ani polistirenul isi diminueaza proprietatile si, ca atare, scade si eficienta reabilitarii. Nu se cunoaste in Romania un bloc izolat in urma cu 10-15 ani, in stilul in care s-au izolat cele mai multe blocuri la noi in tara, pe care sa il putem folosi ca exemplu. S-a tot vorbit de comparatii cu Germania, unde exista lucrari termoizolate cu polistiren si care sunt mult mai vechi de 10 ani, dar acolo vorbim de case gandite ca un sistem complex, in care polistirenul este numai unul dintre elementele unui angrenaj bine gandit”, explica presedintele OAR .

In opozitie cu parerea presedintelui OAR, Marcel Barbut (foto), proprietarul AdePlast, unul din cei mai mari producatori locali de polistiren sustinea ca daca lucrarile au fost executate corect si materialele au fost decalitate, in principiu nu ar trebui sa fie nicio problema cu durabilitatea acestor solutii si a precizat ca o data la cativa ani ar trebui improspatat doar stratul de vopsea exterioara. “Am vizitat o casa izolata cu polistiren acum 23 de ani in Austria. In prezent o revad in fiecare an, cand imi vizitez prietenii de acolo. Are aceeasi culoare, iar polistirenul este tot acolo si nu a disparut”, a declarat omul de afaceri.

Razvan Bobe, director de cercetare si dezvoltare in cadrul Baumix este de parere ca in viitor va creste ponderea lucrarilor pe baza de vata minerala bazaltica, dar spune cea cu polistiren va ramane lider, prin prisma costurilor mai mici in balanta cu avantajele aduse.


Cum considerati ca v-a influentat polistirenul locuinta? Ati intampinat probleme dupa montare? Ce economie v-a adus pana in prezent? Luati in calcul folosirea unor alte tipuri de materiale? Ce experiente placute / neplacute ati intampinat?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri