4 / 5

Leonard Orban: Fondurile europene vor merge spre pe IMM-uri intre 2014 si 2020

Daca antreprenorii cu firme de mici dimensiuni nu pot atrage mereu finantare din partea fondurilor de investitii sau a bancilor, o solutie ar putea sa vina din partea institutiilor europene.


Leonard Orban, partener al Orban Biris European Consultants si fost ministru al Afacerilor Europene, spune ca Fondurile europene alocate Romaniei pentru perioada 2014 si 2020 vor pune accentul pe companiile mici si mijlocii si foarte putin pe intreprinderile mari.


„ In viitorul exercitiu financiar vor exista insa o serie de restrictii, cea mai importanta fiind cea legata de eligibilitatea intreprinderilor in functie de dimensiunea acestora. Astfel, intreprinderile mari nu vor putea depune proiecte decat pentru proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare (OT1) sau pentru eficienta energetica (OT4). Investitiile productive care au fost atat de populare in actuala perioada de programare pe POS CCE nu vor putea fi finantate decat pentru IMM-uri. Intreprinderile mari vor putea fi eligibile si pentru OT2 (ICT), dar doar in situatia in care proiectele implica si cooperari cu IMM-uri”, a explicat Orban.


El a afirmat ca in perioada 2014-2020 Romania va avea acces la fonduri europene de 28,9 miliarde de euro (fonduri de coeziune si pentru dezvoltare rurala) fata de 27,9 miliarde de euro (fonduri de coezeiune, pentru dezvoltare rurala si pentru piscicultura) in perioada 2007-2013. In prezent, rata de absorbtie pentru fondurile de coeziune din perioada 2007-2013, fonduri in valoare de 19,7 miliarde de euro, este de 23,46%. De asemenea, platile interne catre beneficiari au ajuns la un procent de 30,77%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri