1 / 5

Mititelu, BCR: Bancile nu iti pot acorda finantare doar pentru ca ai o idee de afaceri

Creditul bancar este varianta de finantare aleasa de 30% dintre participantii la un sondaj al companiei de consultanta si audit EY.


Totusi, dupa startul crizei, bancile isi selecteaza mult mai atent clientii carora le acorda credite si adesea evita sa finanteze afaceri riscante, asa cum de altfel sunt considerate majoritatea start-up-urilor.


“Ne aflam intr-un nou cadru, apetitul de risc este la un alt nivel. Bancile nu sunt nici fonduri de investitii, nici laboratoare de business si nici nu sunt institutii europene care ofera subventii in sprijinul antreprenorilor. In prezent pentru o banca gradul de risc al afacerii pe care o finanteaza este cel mai important factor atunci cand ia decizia de a acorda sau nu un credit”, a declarat Sorin Mititelu, director executiv segmente retail BCR, in cadrul celei de-a treia editii a conferintei "Antreprenor, caut finantare", organizata de Wall-Street.ro, cu sprijinul EY, Enterprise Investors si Erste Asset Management.


Acesta adauga faptul ca antreprenorii nu trebuie sa se asteapte sa obtina finantare din partea unei banci doar pentru ca au o idee de afacere. „Exista anumite produse de finantare pentru companiile aflate la inceput de drum insa acestea se bazeaza pe activele afacerii, nu pe afacerea in sine. Nu poti avea finantare doar pentru ca ai o idee. Din acest motiv finantarile pentru astfel de companii apar abia dupa primul an de activitate, in niciun caz la debut, si chiar si in acest caz vorbim de sume mici”. Sorin Mititelu a concluzionat afirmand ca in prezent creditul bancar nu mai poate sa fie considerat singurul instrument care sa genereze crestere economica, asa cum s-a intamplat pana in 2008.


Fotografii, realizate de Mircea Dragos Photography

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri