3 / 6

Tigari

In prezent, circa 80% din pretul unui pachet de tigarete reprezinta accize si taxe platite la stat, drept urmare decizia referitoare la preturi are legatura in foarte mare masura cu politica fiscala. Din ianuarie anul viitor este prevazuta schimbarea modului de calcul al cursului valutar pentru produsele accizabile, ceea ce va determina, cu siguranta, cresterea preturilor, considera Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.


"In acelasi timp, cresterea accizelor si implicit a preturilor la carburanti se vor reflecta in costurile materiilor prime, productiei si transportului. In consecinta, influenta acestor elemente in pretul tigaretelor va fi semnificativa", considera Gilda Lazar.


De asemenea, in aprilie, este prevazuta cresterea anuala a accizei la tigarete. "Consideram ca indexarea cursului cu inflatia va genera inflatie, iar cresterile nesustenabile de preturi, generate de aceste masuri discretionare, vor duce, asa cum s-a mai intamplat in trecut, la escaladarea contrabandei, care se situa, potrivit Novel, la 15% in septembrie. Cresterea va genera pierderi suplimentare la bugetul de stat de sute de milioane de euro, dat fiind ca un procent de contrabanda echivaleaza cu 35 milioane euro taxe neincasate", a conchis Gilda Lazar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri