2 / 12

#1 Criza in domeniul constructiilor va lua sfarsit in 2014

Marius Vacaroiu (foto), director general Policolor-Orgachim: nota: 4


In 2014 vom vedea imbunatatiri in domeniu dar, cel mai probabil, aceastea vor fi minore. Nu cred ca o criza, combatuta prin investitii, inovatie, cercetare & dezvoltare si marketing, poate lua sfarsit doar prin trecerea unui Revelion.


Rudolf Vizental, CITR: nota 2


Domeniul constructiilor are in 2014, doua directii care pot aduce crestere: lucrariile de infrastructura si constructiile civile. Din pacate, de prima oportunitate vor putea beneficia doar marile companii multinationale, iar cea de-a doua nu este suficienta pentru a redresa un intreg domeniu de activitate. Ranile cauzate de ultimii 5 ani de criza, care au generat pierderi continue si multe creante neincasate, vor scoate la iveala in anul urmator multe companii aflate in dificultate.


Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO: nota 3


Criza in domeniul constructiilor nu va lua sfarsit. Eventuala revenire pe crestere, asteptata si dezirabila, nu va insemna si iesirea din criza. Efectele creantelor platite foarte tarziu sau inca neplatite, insolventele in derulare, competitia exterm de agresiva, competitivitatea afectata a multor actori din sector, fiscalitatea apasatoare si modul de aplicare a legislatiei achizitiei publice vor fi factori consistenti in extinderea perioadei in care sectorul se va confrunta cu efectele crizei.


Marius Dragne, CEO Xella/Ytong: nota 5


Criza e un fenomen mai complex, care tine de un cumul de factori. Pentru a vorbi de o depasire a recesiunii in constructii ar trebui sa intram pe o traiectorie ascendenta pe o perioada mai indelungata. Anul 2014 ar putea fi un an in care sa se inregistreze o usoara crestere in domeniul constructiilor, dar acest fenomen nu cred ca va aduce cu sine un reviriment major al sectorului.


Anul 2013 a fost unul in care investitiile publice au scazut foarte mult, iar diminuarea fondurilor publice alocate pentru dezvoltare s-a reflectat direct in sectorul constructii. Anul viitor sunt sanse ca implicarea autoritatilor publice in dezvoltarea infrastructurii sau in cresterea perfomantei energetice a cladirilor existente sa fie mai mare, ceea ce ar putea influenta piata in mod pozitiv. Evolutiile din perioada 2014-2015 vor fi cele care ne vor indica daca putem sau nu sa vorbim de o depasire a recesiunii.


Andrei Sulyok, director general Lindab Romania: nota 1


Criza, defapt, a devenit normalitate si ca atare nu o mai putem numi criza atata timp cat este o stare de fapt care dureaza de ani de zile si va continua sa existe cel putin in Romania multi ani de acum incolo.


Aurel Vlaicu, director general Gealan: nota 2


Tendintele de revenire sau de evolutie nu sunt imbucuratoare, ceea ce ne reconfirma faptul ca inca exista o reticenta pentru investitii nu doar din partea utilizatorului final cat si a statului, a companiilor, fapt ce va prelungi criza pietei de constructii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri