12 / 13

Prefectura Vaslui pierde trei procese cu consiliile locale

Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor. Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana.


Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotararile consiliilor locale pe motiv ca resursele minerale "gaze de sist" nu au fost declarate de interes national in Legea Petrolului. Anterior, Prefectura Vaslui a blocat si organizarea unui referendum in Pungesti pe tema explorarii gazelor de sist, dupa ce institutia a dat in judecata intr-un nou proces, autoritatile locale.


Chevron a inceput recent forajul de explorare a gazelor de sist in comuna vasluiana Pungesti, dupa cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajarea a platformei pe care este amplasata sonda. Dupa obtinerea certificatului de urbanism si a acordului de mediu in cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judetean Vaslui, in octombrie 2013, si autorizatia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montata sonda de explorare a gazelor de sist. Lucrarile au inceput efectiv in 2 decembrie 2013, cu o intarziere de o luna si jumatate din cauza protestelor.


Chevron Romania mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri