2 / 4

Ruxandra Ogrendil, Pathfinder: Antreprenorii nu inteleg foarte bine ce inseamna un proces de M&A

“Cand un fond intra intr-o companie alaturi de un antreprenor, fondul asteapta rezultate, fondul raspunde pentru banii investiti, el da socoteala propriilor finantatori. De multe ori am vazut antreprenori nemultumiti pentru ca nu inteleg de ce se intampla anumite lucruri, de ce schimba abordarea in companie la atragerea unui fond. Un investitor financiar nu are nicio obligatie fata de antreprenor sau companie, obligatia lui majora este catre investitor. Un fond este un partener puternic, vine cu bani, vine cu foarte multe cunostinte, dar scopul este diferit. Si este bine ca un antreprenor sa stie de la inceput la ce se inhama si sa se faca de la inceput o aliniere a asteptarilor. Sunt foarte multe situatii in care antreprenorii au iesit public si au inceput sa se planga de lucrurile care s-au intamplat odata cu atragerea unui fond de investitii”, a declarat Ruxandra Ogrendil, partener in cadrul companiei de consultanta in fuziuni si achizitii Pathfinder Management& Consulting.


Ea a adaugat ca antreprenorii romani nu au o modalitate de a construi pe termen lung.


"Majoritatea tranzactiilor care s-au facut si se fac in continuare sunt pentru un exit, pentru un castig rapid. O alta abordare este cea in care alegem un fond de investitii pentru a ne extinde, dar numarul antreprenorilor care fac acest lucru este mult mai mic decat al celor care vor sa faca un exit. Fondurile de investitii ar trebui vazute si ca resurse, nu doar ca o modalitate de a incasa niste bani. De exemplu, familia Marcu a crescut foarte mult businessul Medlife alaturi de investitorii pe care i-a atras”, a explicat Ogrendil.


Cand un fond de investitii cauta companii in care sa investeasca, acesta se uita la potentialul de crestere al companiei si sectorul in care activeaza, pozitia pe care o ocupa compania in piata, viziunea antreprenorului, management si rezultatele pe ultimii trei ani.


„O problema care apare adesea este faptul ca antreprenorul este foarte legat afectiv de companie, ceea ce il face sa se poarte cu businessul ca si cum ar fi un copil si, de aceea, apar adesea diferente de opinie in discutiile cu fondul. Fondurile vor sa intre in companii cu transparenta si proceduri, cu echipe bune de management, cu planuri de afaceri. De asemenea, antreprenorii trebuie sa stie cui se adreseaza. Pentru ca sunt fonduri care investesc pana intr-un milion de euro, unele 5-10, iar altele minim 15 milioane de euro. Punctul sensibil este sa se ajunga la o intelegere pe termenii comerciali. De regula tranzactiile nu se rup din motive juridice, ci din cauza elementelor comerciale care nu sunt bine intelese de ambele parti”, a mai spus reprezentanta Pathfinder Management&Consulting.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri