2 / 23

Vom vedea o implicare mai mare din partea societatii civile

Eugen Voicu, actionar fondator Certinvest

• O schimbare la nivelul mentalitatii liderilor, in sensul in care vor fi mai atenti la ceea ce se intampla in jur si vor avea reactii corespunzatoare mai rapide. Sper ca acest lucru sa devina o practica consecventa, iar ritmul de adoptare a acesteia sa fie unul suficient de rapid.
• Vom vedea o implicare mai mare din partea societatii civile, pe fondul unei generatii tinere mai vocale, cu acces la noile mijloace de comunicare capabile sa propage mesaje rapid in randul unei mase mult mai largi de oameni. Asteptarile lor se vor face mult mai auzite, iar clasa politica va trebui sa tina cont de ele.
• Vom constata o crestere a deficitului sistemului public de pensii, pe fondul trecerii la sistemul nou bazat pe administrarea privata a unei parti mai mari din contributiile sociale, prin intermediul pensiilor private obligatorii, care creeaza astfel notiunea de cont personal individual al fiecarui participant. Deficitul in cauza este, totusi sanatos, prin prisma faptului ca asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, in ciuda scaderii numarului de contribuabili si genereaza doua surse de venituri la pensionare: una de la stat, in continuare, iar cealalta din sistemul privat. In plus, atrage atentia asupra necesitatii economisirii individuale pentru perioada pensionarii.
• Ma astept ca si anul viitor sa se pastreze un nivel scazut al dobanzilor iar, in acest context, cred ca din ce in ce mai multi romani isi vor asuma riscuri mai mari, in cautarea unor alternative de economisire mai eficiente, care sa le genereze randamente mai bune pentru banii pusi deoparte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri