3 / 11

Florin Talpes, Bitdefender: La inceput, banii ii duceam in genti, nu existau conturi bancare

Florin Talpes este un puternic antreprenor roman foarte relaxat, in interviurile fata in fata, placandu-i sa detalieze foarte mult, cu calm. Pe de alta parte, este foarte hotarat si calcueaza bine miscarile si strategiile. Este cunoscut atat in Romania cat si peste hotare pentru cei peste 22 de ani in care a construit multiple business-uri, poate cel mai vizibil peste hotare fiind BitDefender. In vene ii curge sange de moldovean, educatia este de ardelean si studiile le-a facut in sudul Romaniei.

A facut Facultatea de Matematica, fiind de mic pasionat de stiinte exacte si, notele foarte bune, i-au permis sa fie repartizat la Institutul de Tehnica de Calcul (ITC), din Pipera – pe atunci un mic Silicon Valley. De altfel, Florin Talpes a debutat in industria software chiar dupa revolutie, in 1990, fiind pe atunci cercetator la ITC. Avea 33 de ani.

Imediat cum a aparut Decretul-lege 54, in februarie 1990, Talpes a infiintat o mica firma si a plecat de la Institut. Primii ani, datorita unei colege care avea o relatie in Franta, compania Softwin s-a extins in vest – un lucru extrem de rar pentru romanii din acea perioada. “Nu aveam idei de afaceri, nu aveam un plan, cuvantul antreprenoriat nu exista in vocabularul nostru, pe atunci”, spune el. Era insa multa energie, dorinta si incredere ca vor reusi. La drum au plecat cu doar cateva sute de dolari, primiti de la socrul sau. Pe vremea aceea, salariul la Institut era de 2.100 de lei, echivalentul a 100 de dolari.

Birocratia te omora

Iti poti imagina, daca acum birocratia este asa cum este, cum era la inceputul anilor ’90. Iti trebuiau nervi de otel pentru a reusi sa pui pe picioare o firma, sa platesti o multime de taxe si sa stai la nenumarate ghisee pentru un numar aparent infint de formulare si cereri. Apoi, cand primeai bani de la clienti, nu existau conturi bancare asa ca totul se realiza in cash. Chiar si asa, familia Talpes a reusit – si nu numai ca a reusit, a facut si performanta de-a lungul anilor.

Bitdefender a aparut in 2001 si, de atunci, s-a extins in toate tarile lumii si sute de milioane de utilizatori folosesc solutiile companiei romanesti. Afacerile companiei au depasit 300 de milioane de lei, majoritatea fiind din exporturi. Compania continua sa inoveze in domeniul securitatii, lansand anul trecut Box, o solutie de securitate a obiectelor conectate la Internet din interiorul caselor.

Totodata, experienta IT, combinata cu viziunea unui antreprenor precum Florin Talpes alaturi de echipa sa, a condus insa la unul dintre cele mai interesante (si inovatoare) produse de pe piata mondiala. Este vorba de un serviciu de securitate a mediilor virtuale folosite de marile corporatii, prin lansarea, in partenteriat cu Citrix, a tehnologiei Hypervisor Introspection (HVI).

Inovatia tehnologica consta in pozitionarea solutiei de securitate in afara sistemului de operare, deci practic mai aproape de hardware, oferind acesteia privilegii sporite fata de cele ale atacatorilor si asigurand o protectie superioara in combaterea campaniilor de spionaj cibernetic si a amenintarilor complexe persistente.

Personalitatea omului Florin Talpes

Serios, atent la detalii, ii place sa intre in amanunte, conectat la inovatiile tehnologice mondiale, pasionat de dans.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri