4 / 16

Dan Badin, partener Deloitte: Principala prioritate a noului si a oricarui guvern trebuie sa fie oamenii

"Principala prioritate a noului si a oricarui guvern trebuie sa fie oamenii, atat din perspectiva cresterii nivelului de trai, dar si ca principala resursa pentru crestere economica. In contextul unei scaderi accelerate a populatiei (emigratie, scadere a natalitatii), al scaderii gradului de alfabetizare si a calitatii educatiei (vezi ratele de succes la bacalaureat), existenta unor probleme in sustinerea unui grad ridicat de sanatate al populatiei (alimentatie deficienta, lipsa miscarii, scaderea accesului la sanatate si a calitatii serviciilor publice de sanatate), un pachet de masuri complementare sunt indispensabile pentru a asigura un viitor sustenabil acestei tari, vazuta ca o suma a cetatenilor ei. Din perspectiva mediului de afaceri, o populatie educata, sanatoasa si in crestere constituie una dintre conditiile majore pentru a continua investitiile in tara si pentru a mentine niveluri de crestere sustenabila a afacerilor", a declarat Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice Deloitte Romania.


O alta prioritate, potrivit acestuia, o reprezinta rezolvarea problemelor majore de infrastructura – rutiera, feroviara, portuara si aeroportuara, de energie, telecomunicatii etc.- fiind evident faptul ca existenta unei infrastructuri moderne reprezinta una dintre conditiile majore pentru noi investitii si crestere economica.


"Un al treilea domeniu important il reprezinta, din punctul meu de vedere, incurajarea afacerilor si a liberei initiative, ca sursa atat pentru bunastare individuala, dar si ca principal contributor la bugetul de stat. Aceasta se poate face, spre exemplu, prin scaderea birocratiei si coruptiei, simplificarea procedurilor administrative si prin incurajarea acelor domenii economice unde Romania poate concura la nivel global – cum ar fi, spre exemplu, industria IT sau agricultura/industria alimentara", a spus Dan Badin.


Ca fiscalist, o ultima asteptare pe care o am se refera la stabilitatea legislatiei fiscale, aceasta fiind una dintre cerintele vechi si constante ale mediului de afaceri romanesc


- Dan Badin, Deloitte -

  • Asa cum am mentionat anterior, una dintre masuri ar trebui sa fie… retinerea de a lua masuri in schimbarea legislatiei fiscale. Este evident ca, o data cu schimbarea paradigmelor de afaceri si a mediului fiscal international, va fi nevoie de modificari si in legislatia fiscala pentru a raspunde acestor schimbari. Totusi aceste potentiale schimbari ar trebui sa nu duca la majorari de taxe, schimbari majore sau rapide ale legislatiei, deoarece acestea au un impact major asupra stabilitatii cadrului investitional.
  • O alta recomandare, tinand cont de deficitele publice, este ca ANAF sa creasca nivelul de colectare a taxelor, aducand la lumina zone din economia neagra sau gri. Pentru ca, daca nu se obtin resurse suplimentare din aceste zone, exista un risc major sa vedem cresteri ale nivelului taxelor si impozitelor.
  • O a treia masura o reprezinta de fapt finalizarea programului de restructurare a ANAF, estimat a dura inca circa doi- trei ani, lucru ce va duce, in opinia mea, la o crestere a pregatirii inspectorilor fiscali, la o relatie imbunatatita autoritati fiscale – contribuabili, precum si la o crestere a gradului de colectare, asa cum am mentionat la punctul anterior.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri