1 / 16

Ionut Simion, AmCham: Prioritati pentru noul Guvern - transparenta, predictabilitate, eficientizarea si profesionalizarea aparatului de stat

Ionut Simion, Presedintele AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), afirma ca organizatia a promovat prioritatile si asteptarile pentru noul mandat legislativ si executiv inainte de debutul campaniei electorale, in contextul lansarii documentului de recomandari Prioritati pentru Romania.


"In opinia AmCham, la nivelul politicilor generale de guvernanta, prioritatile noului Guvern trebuie sa fie asigurarea asigurarea transparentei, stabilitatii si predictabilitatii, consolidarea unui cadru real de consultare public-privat, debirocratizarea, eficientizarea si profesionalizarea aparatului de stat. Noul Guvern trebuie sa capitalizeze la maximum pozitia avantajoasa de care Romania se bucura in acest moment, respectiv cresterea economica si echilibrul macroeconomic si sa directioneze investitiile catre domeniile in care avem de recuperat decalaje fata de nivelul mediu din UE – de exemplu infrastructura, educatie, sanatate, cercetare. Trebuie abordate in acelasi timp si vulnerabilitatile pe care Romania le are la orizont, precum cele legate de calitatea si disponibilitatea capitalului uman, dar si domeniile care ies in evidenta prin contributia pe care o aduc deja la cresterea economica si care continua sa ofere un potential ridicat pentru tara noastra, precum domeniul TIC(Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor)", a declarat presedintele AmCham.


"Din perspectiva economica, consideram necesara pentru dezvoltarea pe termen mediu, consolidarea principalelor culoare de crestere ale economiei romanesti de pana acum, respectiv capitalizarea sectoarelor cu potential competitiv ridicat, gradul relativ redus al datoriei publice, investitii sistematice in capitalul uman, determinant pentru activitatile economice cu valoare adaugata mare sau independenta si securitatea energetica", a spus Ionut Simion.


AmCham a indentificat cinci domenii prioritare care trebuie sa fie pe agenda noului Guvern:

  1. Capitalul uman, prin masuri de reversare a declinului demografic, de retentie a fortei de munca specializate, de asigurare a continuitatii in reforma si investitia in educatie, precum si printr-o alocare mai mare pentru sanatate, concomitent cu eforturi de crestere a eficientei si accesului la serviciile medicale de calitate.
  2. Infrastructura moderna necesara in agricultura, pentru eficientizarea costurilor de exploatare, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin continuarea politicilor de digitalizare, si nu in ultimul rand in domeniul transportului prin implementarea si finantarea fara intarziere a Master-Planului in transport.
  3. Atragerea fluxurilor de capital prin directionarea strategica a investitiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri si cresterea investitiilor locale in capital productiv, prin dezvoltarea unei piete de capital locale puternice si lichide, completate de masuri de atragere a investitiilor straine.
  4. Dezvoltarea durabila si protectia mediului prin administrarea in conditii de maxima eficienta a cadrului natural al Romaniei, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier si gestionarea deseurilor.
  5. Statul de drept si aplicarea legii, prin consolidarea integritatii in domeniul public si privat, prin sustinerea luptei anti-coruptie si implementarea unor standarde de etica, combaterea birocratiei si asigurarea unei justitii eficace.

"In completarea celor de mai sus, as puncta nevoia de stimulare a investitiilor publice, private si a celor realizate in parteneriat public-privat in proiecte de anvergura nationala, concomitent cu realizarea de investitii la nivel local si regional, eficientizarea schemelor de stat existente si promovarea unora noi, utilizarea fondurilor europene intr-un mod care sa sustina prioritatile nationale, mentinerea unei legislatii echilibrate in domeniul reglementarii relatiilor de munca si a dialogului social", a adaugat presedintele AmCham.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri