8 / 9

Vanzarile de caramida, afecatate de conditiile climaterice

Estimam ca piata caramizilor va ajunge in 2008 la circa 2.9 milioane metri cubi, in crestere cu aproximativ 15% in raport cu anul 2007”, ne-a declarat Iulian Mangalagiu, director general Ceramica Iasi, estimand piata totala a materialelor de zidarie la aproximativ 8 milioane de metri cubi si o valoare de circa 600 milioane de euro.

Principalul resort al cresterii il constituie dezvoltarea segmentului rezidential atat in mediul urban cat si in mediul rural, spune Mangalagiu. Astfel, potrivit comunicatelor de presa ale Institutului National de Statistica, numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in perioada ianuarie-mai 2008 il depaseste cu 15% pe cel al autorizatiilor eliberate in perioada similara a lui 2007, cea mai mare pondere avand-o autorizatiile eliberate pentru constructii in mediul rural, al caror numar a crescut cu 22% fata de anul trecut.

“Mai mult, daca luam in calcul suprafetele construite pentru care s-au eliberat aceste autorizari, cresterea (Ian-Mai 2008 fata de Ian-Mai 2007) este de 66%”, enunta directorul Ceramica Iasi.

Pentru prima jumatate a anului in curs, Mangalagiu considera ca vanzarile de caramida si de materiale de constructii, in general, pot fi afecatate de conditiile climaterice de inceput de an. “O primavara tarzie sau o iarna timpurie pot da peste cap planurile constructorilor. La inceputul acestui an, vremea a fost mai putin prielnica decat in 2007, dar intarzierile au fost recuperate si estimam ca evolutia pietei se inscrie in media pe care o anticipam pentru intregul an, de 15%”, a spus acesta.

In primul trimestru, cifra de afaceri a Ceramica Iasi a crescut cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, urmand sa se finalizeze si rezultatele pentru primul semestru. „Estimam pentru anul 2008 o cifra de afaceri de 17 milioane de euro, cu 21% mai mare decat in 2007. Aceasta crestere va proveni din utilizarea la maxim a capacitatilor de productie”, a adaugat Mangalagiu.

Compania si-a bugetat un program de investitii de 45 milioane de euro, incepand cu martie 2008, suma care va permite triplarea capacitatii existente de productie in urmatoarea perioada. “Daca in 2007 am crescut cu 23% capacitatea de productie, la 160.000 de metri cubi, in 2008 cresterea ne este limitata datorita atingerii pragului maxim de productie al instalatiei inaugurate anul trecut, pana la 180.000 de metri cubi, insa in 2009 vom produce un volum record de 460.000 de metri cubi de caramida”, a enuntat Mangalagiu.

Producatorul de caramida a anuntat o investitie de 21 milioane de euro intr-o noua unitate de productie care va fi inaugurata la inceputul anului viitor. Pentru fabrica din Iasi, compania a investit 24 milioane de euro in lini de productie, dintre care 17 milioane de euro pentru linia de productie de caramida si restul pentru pregatirea materiei prime.

Anul trecut, Ceramica Iasi a avut o cifra de afaceri de 14 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 40% fata de 2006, cand a inregistrat venituri de 10 milioane de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri