2 / 4

Piata cere eficienta si productivitate

Daca ritmul pietei constructiilor si cererea de de utilaje pentru constructii au ramas la fel de promitatoare si in intervalul urmator, presedintele Marcom remarca insa o diferenta in preferintele clientilor si o deschidere a pietei spre un model adoptat de tarile occidentale dezvoltate, concretizat prin tehnologii de ultima ora si eficienta ridicata a utilajelor.

“Ponderea buldoexcavatoarelor incepe sa scada. Daca acum trei ani reprezentau 75%, acum au ajuns la cel mult 50%. Acest tip de echipament este folosit in general pentru interventii la retele de apa, curent, gaze si nu pentru productie. In timp, acestea vor fi inlocuite de excavatoare si incarcatoare frontale, care lucreaza simultan, realizandu-se astfel un volum de lucrari mai mare, asa cum se intampla in Germania, Franta, unde buldoexacavatoarele reprezinta un tip de utilaj folosit foarte rar, de ordinul a 2-3% din totalul de utilaje”, a precizat Constantin Marcu.

Romania se va conforma treptat acestor nevoi de eficienta si finalizare mai rapida a lucrarilor din constructii, in prezent preferinta pentru buldoexcavatoare explicandu-se prin pretul de achizitie accesibil si ofertele de leasing foarte tentante din piata. Fenomenul este specific tarilor mai putin dezvoltate si nu reprezinta o solutie de eficienta si productivitate in constructii, ne asigura Marcu.

Astfel, pretul mediu pentru gama de utilaje pentru constructii poate ajunge la 75.000 de euro, cu referire la lucrarile terasiere, miniere si de mica mecanizare (fac exceptie macaralele, statiile de betoane si asfalt).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri