3 / 4

HelpNet ocoleste mediul rural, dar se indreapta spre orasele mici

Desi recunoaste ca trendul pe piata farma locala este de orientare catre localitatile cu un numar mai mic de locuitori, reprezentantii lantului de farmacii HelpNet, primul lant de farmacii care a deschis o farmacie in mediul rural, ia in calcul si problemele cu care se poate confrunta o retea farmaceutica in planurile sale de extindere in zona rurala.

“Piata farmaceutica din Romania tinde sa se orienteze catre zone cu o densitate mai mica de populatie. Daca pana acum 3-4 ani zona de interes era formata in principal din orasele mari - datorita concentrarii mari a populatiei, veniturilor mai ridicate si a gradului de educare - in ultimii ani situatia s-a schimbat datorita accesului la informatii, a iesirii unui numar mare de romani in afara granitelor, dar si a cresterii castigurilor”, declara Isabelle Iacob, director general HelpNet Farma.

Totusi, primul obstacol in extinderea catre mediul rural este lipsa fortei de munca. “Lipsa de personal calificat de specialitate (farmacisti) ne-au determinat sa incetinim ritmul acestei dezvoltari si sa ne mentinem orientarea extinderii catre zonele urbane”, mai afirma reprezentanta lantului de farmacii.

A doua problema evocata si de HelpNet este lipsa sustinerii autoritatilor locale precum si o legislatie adecvata. “Lipsa suportului autoritatilor locale, dar si un cadru legislativ stabil, care sa incurajeze firmele romanesti sa investesca in continuare si care sa permita deschiderea farmaciilor in mediu rural astfel incat sa facilitam accesul la medicamente si in zone defavorizate este un alt impediment pentru extinderea in mediul rural”.

Chiar daca in prezent detine doar o farmacie in zona rurala, in comuna Tomnatic din judetul Timis, HelpNet si-a indrepatat atentia spre orasele cu un numar mic de locuitori cum ar fi Fagaras in judetul Brasov, Lugoj, Jimbolia si Sannicolau Mare in Timis.

Help Net Farma face parte din grupul Farmexim care a obtinut la nivelul primului semestru al anului in curs vanzari consolidate in suma de 115 milioane euro, in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului 2007.

“In concordanta cu conditiile actuale ale pietei si cu influenta pe care modificarile conditiilor comerciale de catre distribuitori o au asupra retailerilor, Help Net si-a modificat strategia de dezvoltare urmand sa atinga pana in 2010 un numar de 160 de unitati, si nu 200 cate era planificat”, a adaugat directorul general al retelei de farmacii.

In prezent, reteaua de farmacii Help Net este formata din 105 unitati active.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri