2 / 5

Rata de ocupare de 80% pentru hotelurile mici

Potrivit studiului Jones Lang LaSalle, randamentul in sectorul hotelier este momentan stabil, in conditiile in care scaderea gradului de ocupare este compensata de cresterea preturilor de cazare, situatie intalnita in unitatile de 4-5 stele, unde rata de ocupare a scazut, la inceputul acestui an, de la 80% la o medie de 60-65%.

Prin contrast, hotelurile de tip small luxury sau boutique sunt ocupate in proportie de 75-80% anual, procentul depasind si 90% in lunile de varf, avand in vedere si numarul mic de camere disponibile in aceste locatii. “Nu am resimtit scaderea gradului de ocupare din prima parte a anului”, spune reprezentantul Rembrandt Hotel.

“Gradul de ocupare obtinut de hotelul Opera in anul 2007 a fost de 79%, anul acesta fiind preconizat un grad de ocupare de 78%, avand in vedere numarul foarte mare de camere de hotel intrat pe piata in anul 2008”, afirma Diana Coca-Cozma, director marketing si vanzari la TH Top Hotels, grup hotelier care detine hotelurile boutique Venezia si Opera din Capitala. In Bucuresti, grupul are inca doua hoteluri, Central si Palas, aflate in renovare, iar in Oradea tot un hotel small luxury, Vulturul Negru.


“Cu siguranta exista interes pentru hotelurile boutique in Romania, acest lucru fiind demonstrat de gradul de ocupare de care se bucura aceste hoteluri si de numarul in continua crestere a unor astfel de locatii”, declara aceasta.

Hotelul Opera, aflat in central istoric al Capitalei, a fost redeschis dupa renovare in decembrie 2002, “valoarea totala a investitiei fiind de 5 milioane de euro”. Hotelul, cu 33 de camere si 22 de angajati, a avut incasari de 405.000 de euro in primul semestru al anului 2008 si un grad de ocupare de 78%.

“Cifra de afaceri estimata pentru anul 2008 este de aproximativ 820.000 euro, ceea ce reprezinta o creste de 5% fata de anul trecut. Speram in pastrarea numarului de clienti comparativ cu anul trecut, in conditiile in care in acest an am practicat tarife mai mari”, adauga Cozma, recunoscand ca 80% din clientii hotelului fac parte din categoria turistilor corporate, care platesc 130 de euro pe noapte pentru o camera single, respectiv 150 de euro pentru o camera dubla.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri