4 / 7

Criza din agricultura

Principala problema cu care se confrunta legumele si fructele romanesti este caracterul sezonier al recoltei, conjugata cu capacitatea de stocare redusa.

“Solutia este una simpla. Trebuie sa gasim furnizori romani, insa pentru aceasta avem nevoie de investitii majore in agricultura in asa fel incat sa ne putem asigura productia de legume si fructe 365 de zile pe an”, declara Alexandru Vlad, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Declaratia reprezentantului AMRCR vine in contextul in care, potrivit unui studiu de caz apartinand Selgros cash&carry, 78% din cantitatea de fructe si legume este importata. Dintre acestea, 75% din merele comercializate provin din import, la fel si 82,5% din rosii, respectiv 100% din banane si citrice.

In ceea ce priveste produsele din carne, 85% din carnea congelata este importata, aceeasi situatie regasindu-se in cazul carnii proaspete (10%) si a preparatelor din carne (8,5%).

Din totalul bauturilor comercializate de Selgros, 27% provin din import, pe segmentul bauturilor spirtoase 33% din cantitate este importata, in timp ce 10% din apa si vinuri provine tot din import.

Vicepresedintele AMRCR considera ca in multe segmente de piata produsele romanesti isi vor mentine cota datorita gustului consumatorului, cum este cazul vinurilor, mezelurilor si branzeturilor, sau datorita pretului (oua).

Totodata, Alexandru Vlad a precizat ca alte segmente de piata vor trebui sa-si refaca strategia comerciala pentru a putea face fata concurentei externe, asa cum se intampla in cazul sortimentelor de ulei si zahar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri