6 / 7

Vanzarile de vin, la adapost de criza financiara

Piata vinului din Romania nu a fost deocamdata afectata de criza financiara mondiala, urmand sa atinga la finele acestui an valoarea de 500 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

"Vanzarile de vin vor creste in 2008 cu 11% fata de 2007, cand piata a atins valoarea de 450 mil. euro. De asemenea, in 2008 vom inregistra o crestere a volumului total de vin de 16%, si cu 27% pentru vinul imbuteliat la 0,75 litri”, spune Ovidiu Gheorghe (foto).

Ca urmare a noului climat macroeconomic, presedintele PNVV este de parere ca cel mai probabil producatorii care activeaza pe aceasta piata vor fi afectati de faptul ca nu vor mai putea lua credite pentru a-si dezvolta activitatea.

Potrivit lui Gheorghe, 97% din consumul de vin este productie romaneasca si restul de 3% este vin din import, procent aflat in crestere. In plus, 69% din vinul consumat este vin alb.

In acest context, PNVV isi propune pe termen scurt si mediu replantarea si reconversia vitei de vie imbatranite si cresterea consumului de vin rosu.

In luna august, Patronatul National al Vitei si Vinului (PNVV) estima pentru acest an o productie de peste 6,3 milioane hectolitri de vin, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul trecut, datorita conditiilor climaterice favorabile si investitiilor din 2008.

Potrivit estimarilor, cea mai mare crestere a productiei fata de 2007 o va inregistra regiunea viticola Transilvania cu un plus de 30%, urmata de Dobrogea cu un avans de 25%, Moldova cu 15-20%, Oltenia/Mehedinti cu 15%, Muntenia cu 10% si Banat cu 10%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri