2 / 8

Scadere a pietei de M&A in Romania

Si in Romania, volumul valoric al tranzactiilor de achizitii fuziuni a inregistrat o contractie in 2008 comparativ cu 2007. Specialistii din investment banking estimeaza o scadere si in ceea ce priveste numarul real al tranzactiilor.

Valoarea fuziunilor si achizitiilor incheiate in Romania in primele noua luni ale acestui an a ajuns la 1,426 miliarde de dolari, dupa un trimestru al treilea, cu un total de 126 milioane de euro, mai slab decat T3 din 2007, potrivit calculelor Wall-Street.

„Este mai mult ca sigur ca volumul valoric al tranzactiilor de achizitii fuziuni se va contrage mai mult in 2009 fata de 2008, dar eu cred ca numarul efectiv al tranzactiilor va creste. Motivele sunt evidente, toate fiind relationate cu criza financiara globala si impactul sau negativ in economia romaneasca”, a declarat, pentru Wall-Street, Ciprian Paltineanu (foto), seful UniCredit CA IB Romania.

El crede ca mai multi antreprenori si investitori vor fi fortati sa isi vanda participatiile (nu neaparat majoritare) in companiile romanesti, dar o vor face la evaluari semnificativ mai scazute decat cele de anul acesta sau 2007, astfel incat, in valoare neta, volumul valoric al tranzactiilor va scadea.

„In piata de investment banking (lato senso, nu neaparat doar M&A), ma astept ca anul 2009 sa fie anul restructurarilor corporatiste (executate sau de proprietarii existenti sau - daca nu - de investitori specializati in achizitii distressed) si al tranzactiilor PTP ("public-to-private": achizitii urmate eventual de pe pietele de capital urmate in cele mai multe ori de delistari)”, a mai spus Paltineanu.

Numarul de tranzactii, cat si dimensiunea acestora au scazut in 2008 fata de 2007. Bancherii de investitii consultati de Wall-Street spun ca impactul crizei financiare se resimte si pe piata de M&A din Romania.

“Totul se circumscrie situatiei de pe pietele financiare internationale – e un sentiment generalizat de asteptare din partea tuturor jucatorilor. In momente de incertitudine, cum traim astazi, putini sunt cei care fac miscari strategice, asa cum e o tranzactie de M&A. Asteptarea de acum pregateste insa, cred eu, un val de tranzactii dupa ce se mai linistesc apele – noi simtim deja aceasta boare”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu, partener principal la una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, Capital Partners.

Doru Lionachescu remarca cum criza internationala incepe sa fie resimtita in piata de M&A din Romania, fiind posibil sa urmeze o lunga perioada de tatonare nehotarata, atat din partea vanzatorilor, cat si a cumparatorilor. “Pe de alta parte, teoria spune ca in astfel de momente se creeaza premisele unor oportunitati de achizitii fenomenale, vom vedea cum si cand se va concretiza in Romania”, enunta Lionachescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri