2 / 5

'Bancile nu trebuie sa devina agentii imobiliare’

In privinta evolutiei pietei de constructii in 2009 si a variabilelor care ar influenta-o in mod negativ, Barbut face distinctia dintre cele doua sectoare, rezidential si non-rezidential. “Daca primul este afectat de limitarea creditarii, al doilea poate fi afectat de diminuarea investitiilor straine in Romania prin limitarea patrunderii unor companii din afara pe piata si prin retragerea altora. Cred ca oportunitatile ni le putem genera noi”, spune Barbut.

In sens pozitiv, doar relaxarea creditarii poate reprezenta in acest an o oportunitate pe piata de profil, in opinia sefului AdePlast, sugerand ca bancile trebuie sa inteleaga ca acum trebuie sa fie parte cu organismul economic la nivel national. “Bancile trebuie acum sa se implice, sa sustina agentii economici si sa faca front comun cu ei. Altfel, foarte multe business-uri vor cadea, iar bancile se vor trezi cu active pe care sa le valorifice in urma falimentelor. N-ar fi normal ca bancile sa devina agentii imobiliare, firme de inchiriat autoturisme sau dealeri de fier vechi cu fabricile falimentate, taiate in bucati”, adauga Marcel Barbut.

Potrivit ARACO, declinul sectorului constructiilor depinde de dinamica lucrarilor de infrastructura, de cofinantarea lucrarilor asigurata de bugetul de stat, reducerea de TVA pentru lucrarile de reabilitare termica si constructia de locuinte sociale, precum si reducerea sau eliminarea impozitului pe profitul reinvestit.

In 2008, compania AdePlast a platit 1,2 milioane de euro euro doar dobanzi. “Din acest an, acestea se vor dubla si cred ca multe firme ar dori sa faca o cifra de afaceri egala cu dobanzile platite de noi, ramanand in acelasi timp cu un profit foarte bun”, crede Barbut.

Ionescu, Coface: Bancile pun presiune pe companii si cer plata anticipata a creditelor

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri