3 / 8

'E mai important ce cumperi decat pretul pe care il platesti'

In opinia lui Ciprian Paltineanu (foto), seful UniCredit CA IB Romania, un efect al ultimelor 6 luni de criza a fost acela ca expectatiile de pret ale antreprenorilor romani, blamate in trecut ca sursa a inghetarii unor tranzactii importante, au inceput sa scada. „Cu toate acestea, este important de remarcat ca decalajul intre evaluarile potentialilor vanzatori (de cele mai multe ori bazate pe criterii emotionale) si cele ale potentialilor cumparatori nu a fost inca eliminat, pentru ca si cumparatorii reactioneaza, reducandu-si preturile tinta in mod corespunzator. Este un proces dinamic, care se poate reversa la fel de bine cum se poate si accentua”, spune Paltineanu.

Anul trecut, managerul se astepta ca in 2009 sa se execute tranzactii la o valoare (atat unitara, cat si totala) semnificativ mai mica, din cauza unui apetit investitional mai redus, dar si scaderii valorilor de evaluare a companiilor tinta. „Aceste asteptari sunt in mare parte confirmate de analizele de piata, cu rezerva ca - datorita datelor incomplete si a unei asimetrii a informatiei - magnitudinea exacta a pietei este dificil de estimat”, ne declara Ciprian Paltineanu.

Tot anul trecut, seful UniCredit CA IB Romania spunea ca restrangerea lichiditatii globale cat si starea generala de neincredere in diversele forme de investire vor conduce la (i) o prudenta ridicata in abordarea fenomenului investitional, (ii) limitarea accesului la surse de finantare si (iii) scaderea valorilor de evaluare a tuturor activelor, implicit si a valorii companiilor tinta.

Toate aceste caracteristici ale economiei globale raman inca realitati valide, care afecteaza cu preponderenta economiile emergente, percepute de investitori ca avand un grad mai mare de risc.

"Trebuie sa diferentiem insa intre diversele categorii de investitori, clasificati de aceasta data pe criteriul gradului de cunoastere a diverselor piete emergente. In mod evident, investitorii - strategici sau financiari - care au investit in Romania pentru ca "era la moda" si nu isi permiteau sa rateze extinderea in regiune, pentru ca si competitorii lor o facusera, sunt primii care isi abandoneaza planurile de achizitii", enunta Paltineanu.

Pe alta parte, crede Paltineanu, investitorii cu un interes real pe Romania, manifestat printr-o abordare strategica si sustenabila a extinderii regionale, existenta unei echipe locale si un istoric consecvent de performante, gasesc in aceasta piata asimetrica oportunitati interesante. In mod evident, si pretul pe care sunt dispusi sa il plateasca este semnificativ mai mic, fiind o reflectare directa a discrepantei intre oferta relativ vasta de active si cererea limitata.

"In ultimul timp, pe piata romaneasca au avut loc o serie de tranzactii oportunistice, marea majoritate cu o componenta semnificativa de real estate. Vor urma din ce in ce mai multe tranzactii "distressed", cu sau fara o componenta imobiliara, iar investitorii "cash rich" sunt cei care vor avea cel mai mult de profitat, dar doar in conditiile in care vor cumpara compania potrivita sau activele potrivite, si daca se vor implica activ in managementul operational al acestora", adauga bancherul de investii.

El aminteste de motto-ul lui Ted Forstmann, unul din pionierii pietei de private equity, care spunea ca - in marea majoritate a cazurilor si exceptand bineinteles extremele - e mai important ce cumperi decat pretul pe care il platesti: " You buy the right business at 25% more than you should, and you make five times your money instead of six. You buy the wrong business at 25% less than you should, and you take a little longer to go broke"…







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri