1 / 5

Inghetarea salariilor si stoparea investitiilor, masuri de criza

“In primele 4 luni ale anului, profitul a fost cu 5% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, insa luna mai a fost la nivelul celei din 2008, prevestind astfel un reviriment al pietei”, a declarat, pentru Wall-Street, Bogdan Enache.

El crede ca incepand cu luna septembrie va putea recupera ecartul din primul trimestru. “Desi unii economisti sunt inca pesimisti si estimeaza ca ultimul trimestru al anului va fi unul al falimentelor, eu cred ca, incepand cu septembrie, piata isi va reveni, atat la nivel macro-economic, ci si in curierat”, explica oficialul companiei de curierat.

Primele masuri pe care le-a luat Enache pentru atingerea acestui obiectiv ambitios, in opinia lui, au fost inghetarea salariilor pe intreg anul 2009 si stoparea investitiilor, cu exceptia celor strict necesare. ”Masurile luate de TNT nu sunt originale, ci este reactia normala pe care o are orice companie intr-un astfel de context pentru a eficientiza costurile”, spune acesta.

Chiar si in conditiile inghetarii salariilor, fluctuatia fortei de munca a fost aproape de zero. “Chiar daca in ultimii 4 ani salariile au crescut cu 10%-15% pe an, acum oamenii se bucura ca au un loc de munca si isi iau banii la timp, nu se gandesc la majorari salariale. De la inceputul anului pana acum doar 3-4 angajati au plecat”, adauga acesta.

Enache considera ca aceasta strategie poate avea doua consecinte in randul angajatilor atunci cand criza va lua sfarsit: fie fidelitatea acestora pentru companiei va fi mai mare, fie odata cu relaxarea pietei de munca vor alege sa plece. Compania de curierat are in prezent circa 470 de angajati, incluzand si subcontractorii.

In contextul economic actual, investiile si planurile de dezvoltare ale TNT sunt puse in stand-by. "Avem in Timisoara un plan de investitii pentru dezvoltarea unui centru operational de dimensiunile celui din Bucuresti, insa va fi amant pentru anul viitor”, a declarat Enache. Compania opereaza prin 20 de centre pe piata interna si trei centre operationale internationale la Bucuresti, Cluj si Timisoara. Anul acesta singurele investitii vor fi acelea strict necesare, majoritatea de natura logistica.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri